Basquiat' nimetu maal müüdi New Yorgi oksjonil 110,5 miljoni dollariga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotheby'se esindaja tutvustamas USA imelapseks nimetatud kunstniku Jean-Michel Basquiat nimetut maali, mis osteti 110,5 miljoni dollariga.
Sotheby'se esindaja tutvustamas USA imelapseks nimetatud kunstniku Jean-Michel Basquiat nimetut maali, mis osteti 110,5 miljoni dollariga. Foto: AFP / Scanpix

New Yorgi mainekal Sotheby'se oksjonil leidis neljapäeval 1982. aasta nimetu Basquiat endale 110,5 miljoni dollari eest uue omaniku; tegemist oli USA maalikunstniku uue hinnarekordiga oksjonipidaja olulisel sõjajärgse ja kaasaja kunsti müügil.

Oksjonimaja kohaselt on Haiti ja Puerto Rico päritolu USA imelapseks nimetatud Jean-Michel Basquiat tõusnud viimastel aegadel oma tööde kasvava väärtuse tõttu 20. sajandi olulisemate kunstnike sekka. Basquiat suri aastal 1988 uimasti üledoosi tõttu 27 aasta vanuses.

Pingeline ülepakkumine kestis kümmekond minutit Sotheby New Yorgis asuvas galeriis istunud kliendi ja telefoni teel pakkumisi teinud kliendi vahel, viimaks võitis telefonitsi osalenud klient, märkis Sotheby's.

Pealuud meenutav pea tohutul lõuendil, maalitud õlipulga, akrüüli ja pihustatava värviga, pealkirjaga "Pealkirjata", oli New Yorgi maikuu oksjonihooaja tähtteos. Oksjoni eel hinnati maali väärtuseks enam kui 60 miljonit dollarit.

Haamri langemise järel vallandusid juubeldused ja aplaus, kuna hind oli pea kaks korda kõrgem varasemast Basquiat' rekordhinnast 57 miljoni dollari juures, mille eelmisel aastal käis välja Jaapani miljardär andeka kunstniku autoportree eest. See teos osteti eelnevalt 1984. aastal Christie'si oksjonil 19 000 dollari eest.

Sotheby's oksjonipidaja tegi neljapäeval nimetu maali hinnaga algust 57 miljoni dollari juures ning andis aeg-ajalt enampakkujatele nii hingetõmbeaega kui ka julgustust.

Sel nädalal oli Christie'si ja Sotheby'si oksjoneil väljas vähemalt 14 Brooklynis sündinud Basquiat teost.

Mitmetes töödes on Basquiat kujutanud mustanahaliste kannatuste teemat Ameerikas. Antud leitmotiiv on uut resonantsi leidnud pärast 2014. aastat, kui paljud inimesed mitmel pool riigis avaldasid meelt politsei vägivalla vastu seoses relvastamata mustanahaliste meeste tulistamistega.

Hispaania kunstniku ja kubismi rajaja Pablo Picasso nimel on maailma kõige kallima kunstiteose oksjonimüügi rekord. Nimelt vahetas 2015. aastal New Yorgi Christie'si oksjonil omanikku Picasso maal "Alžiiri naised (Versioon 0)", mille hind oli 179,4 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles