Trump lennutas Vene-juurdluse kohta kibedaid sõnu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump eile Valges Majas pressikonverentsil.
Donald Trump eile Valges Majas pressikonverentsil. Foto: Sipa USA/Molly Riley/Scanpix

USA president Donald Trump süüdistas eile juurdlust, mis uurib Venemaa võimalikke sidemeid mulluste presidendivalimistega, Ühendriikide lõhestamises.

«Ma austan seda sammu, ent kogu see asi on olnud üks nõiajaht,» ütles riigipea vastuseks küsimusele Venemaa võimaliku sekkumise ja valimiste mõjutamise uurimiseks kokku kutsutud erikomisjoni kohta.

«Arvan, et see lõhestab riiki,» ütles ta ühispressikonverentsil USAd väisava Colombia presidendi Juan Manuel Santosega. Trump lisas, et ei tema ega ta kampaaniameeskonna ja venelaste vahel ole olnud mingit kokkumängu.

USA luureametkonnad kahtlustavad, et Vene president Vladimir Putin laskis tõmmata niite telgitagustes, mis mõjutas omakorda Ühendriikide presidendivalimisi piisavalt vabariiklaste kasuks.

Niigi avalikkuse tähelepanu all oleva juurdluse muutis veelgi teravamalt jälgitavamaks asjaolu, et Trump vallandas uurimise eesotsas olnud Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey. Justiitsministeerium nimetas eile föderaalset juurdlust juhtima FBI endise direktori Robert Muelleri.

Trumpi vaadeldakse aga juba juurdluse takistamise katses, sest lisaks Comey vallandamisele püüdis Trump väidetavalt varem Comeyt juurdlusega seoses ka mõjutada.

Otsesele küsimusele, kas ta palus Comeyl lõpetada tema endise rahvusliku julgeoleku nõuniku Michael Flynni Venemaa sidemete uurimine, vastas Trump: «Ei. Järgmine küsimus.»

Trump nimetas ka täiesti naeruväärseks väiteid, nagu oleks ta ise võinud korda saata rikkumisi, mida võidakse kohtulikult uurima hakata või mille eest isegi ametist tagandada. Osa kriitikute sõnul on Trump ilmselt püüdnud FBI juurdlust teadlikult takistada. Sellised väited on toonud kaasa ka paralleelide tõmbamise kurikuulsa Watergate'i juhtumiga 1970ndatel aastatel.

Watergate'i skandaali tõttu presidendiametist lahkuma sunnitud Richard Nixoni aegse ovaalkabineti koopia Richard Nixoni muuseumis Californias. Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix
Watergate'i skandaali tõttu presidendiametist lahkuma sunnitud Richard Nixoni aegse ovaalkabineti koopia Richard Nixoni muuseumis Californias. Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix Foto: Jae C. Hong/AP
Richard Nixon 1974. aasta juunis koos oma välisministri Henry Kissingeriga teel Belgiasse. Kaks kuud hiljem oli Nixon presidendiametist tagasi astunud. Foto: AP Photo/White House Photo, Ollie Akins/Scanpix
Richard Nixon 1974. aasta juunis koos oma välisministri Henry Kissingeriga teel Belgiasse. Kaks kuud hiljem oli Nixon presidendiametist tagasi astunud. Foto: AP Photo/White House Photo, Ollie Akins/Scanpix Foto: SCANPIX

Trump märkis, et administratsioon loodab juurdlusega ühele poole saada ning lubas suunata valitsuse ressursid võimalikult kiiresti muudele teemadele nagu töökohtade loomine, sõjaväe tugevdamine ja tervishoiusüsteemi reformimine.

Trump läheb reisile:

Trump läheb täna oma esimesele välismaa-reisile, peatusteks on Saudi Araabia, Iisrael, Palestiina alad, Vatikan, Brüssel ja Itaalia.

Saudi Araabia korraldab Trumpile kuningliku vastuvõtu. Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner sekkus kuningriigiga sõlmitavasse relvatehingusse, et rohkem kui sada miljardit eurot maksma läinud tehingu käigus saaks saudid odavamalt kätte ballistiliste rakettide mahavõtmiseks välja arendatud radarisüsteemi. Käigu mõte oli Saudi Araabiale näidata, et USA pühendub nende julgeolekule.

Trump peab reisi algul plaanide kohaselt kõne islamist ja kohtub islamiriikide juhtidega. Süüria ja Iraani juhid pole sinna kutsutud, küll aga sõjakuritegudes süüdistatud Sudaani president.

Diplomaatide sõnul on välja kujunemas ka töötavad nõksud Trumpiga suhtlemisel: räägi lühidalt, tee talle võidu puhul komplimente, võta regulaarselt ühendust. NYT/PM

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles