Soome politsei on suviseks «hulluks» nädalalõpuks valmis, tegeledes alkoholi liigtarbijatega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi
Suvi Foto: Panther Media/Scanpix

Soome politsei teatel lubavad meteoroloogid selleks nädalalõpuks suvist soojust, mille tõttu paljud suunduvad rohealadele ja teistesse avalikesse kohtadesse piknikku pidama, kuid sealt ei puudu ka alkohol, mille tõttu võib avaliku korra rikkumisi rohkem ette tulla.

Pealinna Helsingi politsei esindaja Jere Roimu arvates naudivad soomlased selle aasta esimest soojust ega kiirusta koju, mille tõttu võib ka väga hilisel ajal olla linnas palju inimesi, edastab iltasanomat.fi.

«Linnas kihab elu õhtust hommikuni. Kuna on soe, siis ei kiirusta keegi viimasele bussile, et enne hilisööd koju jõuda, vaid pidutsetakse öö läbi ja koju sõidetakse hommikuse esimese bussiga,» arvas politseinik.

Ta lisas, et kuna on tegemist esimese soojaperioodiga, siis võtavad inimesed sellest maksimumi, andamata endale aru, et nad võivad liigse alkoholitarbimise ja karjumisega kaaskodanikke häirida. Lisaks võivad alkoholi liigtarbinute vahel tekkida kaklused, mille tõttu tuleb politseil sekkuda, kuid nad on selleks valmis. 

Suvi
Suvi Foto: Panther Media/Scanpix

Politseiniku sõnul tuleb neil valmis olla ka pikanäpumeeste tegevushooajaks, sest suvisel ajal on inimesed rohkem väljas ja vabaõhupaikades.

«See on igal kevadel nii, et kui on esimene soe aeg, siis inimesed hulluvad ja hakkavad kummaliselt käituma. Alkohol paneb nad tegema asju, mida nad kainena kindlasti ei teeks. Varasemal ajal on ette tulnud nii kaupluste akende lõhkumist kui kaaslaste ründamist tühjade alkoholipudelitega. Võib arvata, et ega sel aastal midagi teistmoodi ole,» lisas politseinik.

Roimu teatel viitab politseistatistika samuti sellele, et soe on saabunud, kuna siis kasvab hüppeliselt kinnipeetute arv. Eelkõige on need joobnuna vägivaldseks muutunud  inimesed, kelle politsei on viinud kainerisse.

Ta selgitas, et sooja nädalalõpu jaoks kasutavad nad olemasolevaid ressursse, sest tegemist ei ole siiski mõne erisündmuse või mässuga, pigem igal aastal korduvaga. Samuti ei saadeta tänavatele lisapatrulle, kuid olemasolevad jälgivad toimuvat pingsamalt.

Soome politsei
Soome politsei Foto: JUSSI NUKARI/AFP/Scanpix

«Kõige kiiremad juhtumid lahendatakse kõigepealt ja ülejäänud tähtsuse järjekorras. Kui on tegemist mõne pisivarguse või riiuga, siis tuleb kannatajatel varuda natuke kannatust,» selgitas Helsingi politsei esindaja.

Helsingis on kõige populaarsemad kogunemiskohad Kaivopuisto ja raudteejaama lähedased alad ning neil hoiab politsei silma peal. 

Meteoroloogid lubasid, et Lahti on sel nädalalõpul Soome üks soojemaid paiku, kus temperatuur tõuseb üle 20 soojakraadi. Ka Lahtis ollakse valmis tegelema nendega, kes suvest «hulluvad» ja neid ei pruugi olla vähe.

«Suuname patrullid sinna, kus liigub eelkõige noori, kellega võib probleeme tekkida. Esimesel soojal ajal ei saa alkoholita ja vägijooke tarbinud noored tunnevad end tavaliselt hulljulgena, võides hakkama saada nii mõnegi eluohtliku asjaga,» teatas Lahti politsei.

Soome meteoroloogide sõnul kerkib reedel temperatuur mitmel pool üle 20 soojakraadi, rannikualadel aga on 20 kraadi ümber või alla selle.

Kõige soojem on täna, laupäeval ja pühapäeval on temperatuur mõnevõrra madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles