Liibüas sai rünnakus õhuväebaasile surma 141 inimest (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüas sai rünnakus õhuväebaasile surma 141 inimest,
Liibüas sai rünnakus õhuväebaasile surma 141 inimest, Foto: ABDULLAH DOMA/AFP

Liibüa lõunaosas sai neljapäevases rünnakus Brak al-Shati õhuväebaasile surma 141 inimest, kellest enamik olid kindral Khalifa Haftari vägedesse kuuluvad sõjaväelased.

Haftari eestkõneleja Ahmad al-Mesmari väitel korraldasid rünnaku rivaalitsevad omakaitseväed, kes on lojaalsed ÜRO toetatud ühtsusvalitsusele.

"Sõdurid olid naasmas sõjaväeparaadilt ja enamik polnud relvastatud. Enamik sisuliselt hukati," tõdes Mesmari.

Mesmari andmetel sai surma ka hulk lennuväebaasis töötanud tsiviilisikuid.

Ühtsusvalitsus ja kaitseministeerium mõistsid reede hilisõhtul rünnaku hukka ning kinnitasid, et millekski selliseks pole nad käsku andnud. Ühtlasi moodustati juhtunu asjaolude selgitamiseks uurimiskomisjon.

ÜRO erisaadik Liibüas mõistis reedel samuti hukka rünnaku õhuväebaasi vastu.

"Neljapäevane Buraq al-Shati õhuväebaasi vastu korraldatud rünnak võib võrduda sõjakuriteoga," ütles Martin Kobler avalduses.

"Tunnen vastikust Brak al-Shati rünnaku ja seal aset leidnud massiliste hukkamiste pärast. Selle toimepanijad tuleb vastutusele võtta," kirjutas Suurbritannia suursaadik Liibüas Peter Millett.

Riigis vältav kaos sai alguse pärast 2011. aastal toimunud ülestõusu, millega kukutati ja tapeti riigi diktaator Muammar Gaddafi. Riik on nüüd lõhestunud kahe rivaalitseva valitsuse ja omavahel sõdivate relvarühmituste vahel.

Haftar ei tunnusta Tripolis paiknevat ÜRO toetatud ühtsusvalitsust ning toetab rivaalitsevat parlamenti. Kindrali üksused on vallutanud enamiku Benghazi rannikulinnast. Pühasõdalased hõivasid selle 2014. aastal. Islamistlike rühmituste seas on ka Benghazi Revolutsiooniline Šuuranõukogu, kuhu omakorda kuuluvad äärmusrühmituse Islamiriik ja terrorivõrgustiku Al-Qaedaga seostatud Ansar Al-Sharia võitlejad.

Vene president Vladimir Putin ütles sel nädalal, et Venemaa on valmis koos Itaaliaga toetama Liibüa rahuprotsessi.

"2. mail toimus kohtumine mitmesuguste poliitiliste jõudude, kindral Khalifa Haftari ja Liibüa valitsuse vahel. Me loodame väga, et kohtumisel saavutatud kokkuleppeid arendatakse edasi ja see toob Liibüas kaasa rahu ja stabiilsuse," ütles Putin ajakirjanikele pärast läbirääkimisi Itaalia peaministri Paolo Gentilioniga.

"Omalt poolt oleme koos oma Itaalia sõprade ja kõigi nendega, kes on huvitatud olukorra lahendamisest, sh piirkonna riikidega, valmis igati toetama seda protsessi," märkis president.

Gentilioni märkis omalt poolt, et Liibüa olukorra lahendamine on nii Itaalia kui ka Venemaa eesmärk.

Haftar kohtus mai algul peaminister Fayez al-Sarrajiga. Tegemist oli kahe liidri alles teise kohtumisega alates ÜRO toetatud Sarraji nimetamisest Liibüa ühtsusvalitsuse peaministriks 2015. aasta lõpus.

Kohtumise üksikasju pole ametlikult avalikustatud, kuid Liibüa televisiooni andmeil leppisid liidrid kokku presidendi- ja parlamendivalimiste korraldamises 2018. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles