FBI eksjuht nõustus seadusandjate ees avalikult tunnistusi andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Föderaalse Juurdlusbüroo endine juht James Comey nõustus seadusandjate ees avalikult tunnistusi andma Venemaa väidetava mõjutustegevuse kohta 2016. aasta USA presidendivalimiste ajal, teatasid reedel võimuesindajad.

"Ma loodan, et endise peadirektori Comey tunnistus aitab anda vastuse mõnedele küsimustele pärast seda, kui president ta ootamatult vallandas," ütles USA senati luurekomitee demokraadist aseesimees Mark Warner.

Luurekomitee hinnangul on Comey ära teeninud võimaluse "oma lugu ära rääkida".

"Comey on teeninud riiki auga mitmeid aastaid ja ta peab saama võimaluse oma lugu ära rääkida. Lisaks on ameeriklased ära teeninud võimaluse seda lugu kuulda," märgiti teadaandes.

Comey kuulamine leiab aset pärast 29. mai riiklikke pühi.

Trump vastas reedel kindla eiga küsimusele, kas ta nõudis FBI endiselt direktorilt Comeylt tema endise julgeolekunõuniku Michael Flynni suhtes algatatud juurdluse peatamist. Trumpile esitati küsimusi ka venelastega salajase teabe jagamise kohta. President eitas ka seda.

Ajaleht New York Times kirjutas teisipäeval, et Trump olevat nõudnud Comeylt, et too lõpetaks uurimise tema endise rahvusliku julgeoleku nõuniku Flynni suhtes, keda kahtlustatakse sidemetes venelastega.

Trump vallandas Comey eelmisel nädalal.

Trump nimetas neljapäeval juurdlust Venemaa väidetavast mõjutustegevusest 2016. aasta presidendivalimiste kampaania ajal Ühendriikide ajaloo "suurimaks nõiajahiks".

"See on Ameerika ajaloo suurim nõiajaht poliitikule!" kurjutas Trump Twitteris.

Sel nädalal sattus Trump skandaali USA ajakirjanduses avaldatud teadete tõttu, et edastas eelmisel nädalal Washingtonis Vene välisministri Sergei Lavroviga kohtudes talle luureinfot äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võimaliku rünnaku kohta.

Vene president Vladimir Putin ütles kolmapäeval, et näeb Trumpile pärast Lavroviga kohtumist esitatud süüdistustes "poliitilise skisofreenia" ilmingut.

"Nagu näha, on Ühendriikides tekkinud poliitiline skisofreenia, ma ei näe muud seletust presidendile esitatud süüdistusele, et ta avaldas Lavrovile mõningad saladused," ütles Putin ajakirjanikele.

"Muide, ma rääkisin täna temaga (Lavroviga), ma peaksin teda noomima, sest ta ei ole neid saladusi meiega jaganud. Ei minu ega Vene eriteenistuste esindajatega, mis on temast väga inetu," naljatas Putin.

Putin ütles ühtlasi, et Moskva on valmis esitama USA kongressile Lavrovi ja Trumpi eelmisel nädalal Valges Majas peetud jutuajamise protokolli, kui selleks peaks soovi avaldatama.

"Kui USA administratsioon peab seda võimalikuks, oleme meie valmis esitama USA esindajatekojale ja senatile Lavrovi ja Trumpi vestluse protokolli," ütles Putin ajakirjanikele.

"Loomulikult juhtub see siis, kui USA valitsus seda soovib," lisas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles