Trump: võitlus terrorismiga ei ole lahing eri uskude vahel (43)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Ar-Riyadis
Donald Trump Ar-Riyadis Foto: MANDEL NGAN/AFP

USA president Donald Trump ütles pühapäeval kõnes moslemiliidritele, et võitlus terrorismiga ei ole lahing eri uskude vahel, vaid hea ja kurja võitlus.

«See on lahing barbaarsete kurjategijate, kes tahavad inimelu hävitada, ja kõiki uske esindavate korralike inimeste vahel, kes püüavad seda kaitsta. See on võitlus hea ja kurja vahel,» ütles Trump Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis Araabia, Islamimaailma ja Ameerika tippkohtumisel moslemiliidritele.

USA president tõi enda sõnul neile sõpruse, lootuse ja armastuse sõnumi.

Kõigil riikidel lasub täielik kohus kaotada terrorism oma pinnal ning tagada, et terroristid ei leia seal varjupaika, sõnas ta. ​«Käes on aeg võtta islamiäärmusluse kriis tõsiselt käsile.»

Presidendi sõnul on terroriohvrite ülekaalukas enamus araabia-, moslemi- ja Lähis-Ida riikide süütud inimesed. «Üheksakümmend viis protsenti terrorirünnakute ohvritest on moslemid,» lausus ta ja lisas, et terrorismi hinda ei tuleks mõõta mitte üksnes kaotatud inimelude, vaid ka haihtunud unistuste arvuga.

Trump kutsus moslemiliidreid äärmuslasi jumalateenistuse paikadest ja oma kogukondadest välja kihutama. «Terroristid ei kummarda jumalat, vaid surma,» ütles Ühendriikide riigipea, lisades, et soovib moodustada riikide koalitsiooni äärmusluse väljajuurimiseks.

Trump lubas ühtlasi tugevdada Ameerika vanimaid sõprussuhteid ja leida rahu otsinguil uusi partnereid.

«Me ei ole siin selleks, et loengut pidada, et öelda teistele kes olla, kuidas elada, mida teha või kuidas jumalat teenida. Ameerika ei taotle teistele oma eluviisi pealesurumist, vaid tahab ulatada käe koostöö ja usalduse vaimus, pakkuda jagatud huvidel ja väärtustel rajanevat partnerlust,» rääkis ta.

Tegemist on kannapöördega Trumpi jaoks, kes on paistnud varem silma solvavate märkustega islami aadressil ning kes alustas oma ametiaega reisikeelu kehtestamisega seitsmele moslemienamusega riigile. «Ma arvan, et islam vihkab meid. Seal on tohutu vihkamine. Me peame asja tuumani jõudma,» ütles Trump 2016. aasta märtsis usutluses CNNile.

USA president ei kasutanud pühapäevases kõnes väljendit «radikaalne islamiterrorism» ja tarvitas selle asemel termineid «islamistid», «igat liiki islamiterror» ja «islamiäärmuslaste kriis».

Presidendikandidaadina kritiseeris Trump regulaarselt eelmist USA presidenti Barack Obamat ja oma rivaali Hillary Clintonit «radikaalse islamiterrorismi» väljendi mittekasutamise eest. «Keegi, kes ei suuda meie vaenlast nimetada, ei ole sobilik seda riiki juhtima,» ütles Trump valimiskampaania ajal.

Trump kritiseeris teravalt Iraani

Ühendriikide president püüdis kõnes tõmmata selge joone oma administratsiooni ja Obama valitsuse vahele, mida Washingtoni liitlased Lähis-Idas tajusid loengu pidamisele kalduvana ning Iraani suhtes liiga pehmena.

Trump kutsus kõnes kõiki riike tegema koostööd Iraani isoleerimiseks, süüdistades islamivabariiki sektikonflikti ja terrori õhutamises. «Liibanonist Iraagi ja Jeemenini, rahastab, relvastab ja koolitab Iraan terroriste, relvarühmitusi ja teisi äärmusrühmitusi, mis levitavad hävingut ja kaost üle kogu piirkonna,» lausus ta. «Kuni Iraani režiim tahab olla partner rahu nimel, peavad kõik südametunnistusega riigid tegema koostööd tema isoleerimiseks,» ütles president.

Ta taunis Iraani agressiooni Lähis-Idas ja sõnas, et selle tõttu on kõige kauem kannatanud iraani rahvas ise.

Trumpi sõnul on iraani rahvas pidanud kannatama raskusi ja meeleheidet nende liidrite hoolimatu tegevuse tõttu konflikti ja terrori otsinguil.

USA president sarjas ka Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi, süüdistades seda Iraani toetusel kohutavate kuritegude sooritamises. Trump kutsus riike tegema koostööd humanitaarkriisi lõpetamiseks Süürias ning kiitis Liibanoni ja Türgit kodust põgenenud süürlaste võõrustamise eest. «See piirkond ei tohiks olla koht, kust põgenikud lahkuvad, vaid paik, kuhu inimesed tahavad tulla.»

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles