Galerii: president Martti Ahtisaari 80

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miljardärid ja presidendid õnnitlesid Helsingis esmaspäeval president Martti Ahtisaarit, kes saab peagi 80-aastaseks. Presidendist nobelistile laulis sünnipäevalaulu Soome praeguse hetke suurim staar Saara Aalto. Rahvusvahelise juubeliseminari meeleolusid vahendab Helsingin Sanomat.

Martti Ahtisaari sünnipäev on ametlikult 23. juunil, ent Nobeli rahupreemia laureaadi sünnipäeva ja Soome juubeliaasta tähistamiseks korraldatud rahvusvaheline seminar Wisdom Wanted toimus Helsingis just nüüd. Seminari korraldajateks on Ahtisaari asutatud kriisikomitee CMI – Crisis Management Initiative ja rahvusvaheline valitsusväline organisatsioon The Elders.

Seminari saab järelevaadata siit. Ühtlasi leiab uudishimulik ülekande lõpust ülevaate siit elevust tekitanud sünnipäevalaulu:

Lühem tee lauluni on siit: Kuula, kuidas Saara Aalto sünnipäevalaulu esitas. Nii mõnelegi saalis olnule meenutas esitus ühte teist, samalaadset õnnistlust, ent Ameerika ajaloost.

KES TA ON?

  • Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (sündinud 23. juuni 1937 Viiburis)
  • Soome diplomaat ja poliitik 
  • oli ÜRO peasekretäri asetäitja, kes esindas ÜRO-d 1989–1990 Namiibias ja 1993 Jugoslaavias.
  • Toetas energiliselt Soome astumist Euroopa Liitu ja pühendus suhete parandamisele Venemaaga.
  • Soome kümnes president, kelle ametiaeg oli aastail 1994–2000.
  • Pikaajalise töö eest rahuvahendaja ja rahvusvaheliste konfliktide lepitajana sai 2008. aastal Nobeli rahuapreemia.
  • Räägib vabalt rootsi, prantsuse, inglise ja saksa keelt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles