Soome terroriekspert: laste ja noorte ründamine on üsna ebatavaline (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriminalistid Manchester Arenal
Kriminalistid Manchester Arenal Foto: ANDREW YATES/REUTERS/Scanpix

Eile hilisõhtul leidis Suurbritannias Manchesteris USA popstaari Ariana Grande kontserdi lõppedes aset plahvatus, milles kaotas elu umbes 22 ja sai vigastada üle 50 inimese.

Soome kaitsekolledži terrorieksperdi Antti Paroneni sõnul on sellised laste ja noorte vastu suunatud rünnakud üsna ebatavalised ning nüüdse rünnaku eesmärgiks võis olla võimalikult laialdase meedia tähelepanu saamine, edastab Yle.

Politsei eriüksus ja parameedikud
Politsei eriüksus ja parameedikud Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images/Scanpix

Paronen lisas, et terroristid «laiendavad ampluaad» ehk neil on uusi sihtgruppe.

«Terrorism on muutumas: kui varem on rünnakuid tehtud poliitiliste jõudude, võimude ja politsei vastu, siis nüüdse rünnaku puhul oli sihtgrupp teine,» selgitas soomlane.

Paroneni sõnul leidis rünnak aset vahetult kontserdi lõppedes, kui rahvas hakkas juba lahkuma ja inimesi oli ikka palju koos.

Eile hilisõhtul toimus pärast popkontserti plahvatus Manchester Arena väljapääsude juures. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi, esialgsetel andmetel hukkus vähemalt 19 inimest.
Eile hilisõhtul toimus pärast popkontserti plahvatus Manchester Arena väljapääsude juures. Ariana Grande kontserdil oli palju alaealisi, esialgsetel andmetel hukkus vähemalt 19 inimest. Foto: Reuters

«Rünnaku toimepanijatel oli kaks eesmärki: saada palju meedia tähelepanu ja tappa võimalikult palju inimesi. Tegemist oli nii füüsilise tapmise kui hingelise trauma tekitamisega,» selgitas terroriekspert.

Paronen rõhutas, et kuigi Briti politsei ei ole juhtunu kohta veel detaile avalikustanud, viitab lõhkekehade kasutamine, et tegemist võis olla ettekavatsetud rünnakuga, millega on seotud mitu inimest.

«Rünnak tehti lõhkekehade abil, seega võib selle taga olla meeskond. Eelmised Ühendkuningriigis toime pandud rünnakud olid lihtsakoelisemad ja nendega seostatakse ühte-kahte isikut. Sellised rünnakud olid näiteks Londonis autoga inimestele otsa sõitmised, noa ja püstoliga ründamised. Neid saab ka üksinda toime panna, kuid plahvatuste korraldamiseks on vaja rohkem inimesi,» lausus soomlane.

Paronen selgitas, et pommi valmistamine nõuab teadmisi ja oskusi ning tavaliselt tegeleb lõhkekeha ehitamisega mitu inimest. Samuti on vaja õigeid aineid, kuid seoses terroriohu kasvuga, on Euroopas üha raskem osta pommi valmistamiseks vajalikku ning see kehtib ka Suurbritannia kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles