Manchesterist leiti veel lõhkeainet, ründaja pere võeti vahi alla (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannias tõsteti ohutaset ning tänavatel saadeti ka sõjavägi.
Suurbritannias tõsteti ohutaset ning tänavatel saadeti ka sõjavägi. Foto: Edward Smith/EMPICS Entertainment

Politsei ja julgeolekuteenistused leidsid Manchesterist pommide valmistamiseks kasutatavat materjali, millega võidi kavandada edasiste rünnakute korraldamist.

Üks leitud seadeldis õhiti täna hommikul kontrollitud plahvatuse raames, kuid politseiallikate sõnul on võimalik edasiste materjalide leidmine.

Võimud on kindlad, et terrorivõrgustik kavandas ka edasiste rünnakute korraldamist.

Rünnaku korraldaja Salman Abedi pereliikmed Liibüas ja Suurbritannias on vahistatud. Julgeolekutöötajad keskenduvad nüüd teravalt Liibüa ühenduse uurimisele.

Abedi isa oli võitleja islamistlikus rühmituses, mis pärast 11. septembri kaksiktornide rünnakut ÜRO poolt keelustati. Lisaks töötas ta enne rangesse islamisse pöördumist Gaddafi režiimi turvateenistuse heaks. Üks tema tuttavatest juhtis kunagi ka rühmitust nimega Islami Märtrite liikumine.

Pere vanem poeg Abu Ismail al-Obaidi oli pikaajaline liige Liibüa Islamivõitlejate rühmituses, millel olid Afganistani sõja ajast sidemed ka al-Qaedaga. Al-Obaidi lahkus Manchesterist Liibüasse 2011. aastal, et võtta osa Muammar Gaddafi vastasest ülestõusust, praegu töötab ta Tripolis sõjaväelise Nawasi brigaadi heaks.

Abedi ühines islamivõitlejatega ajal, mil rühmitust juhtis Abdelhakim Belhaj, kes on nüüd Al Watani partei liider. Belhjil on võtnud Briti valitsuse suhtes ette seaduslikke samme.

Ründaja Salman Abedi. AP/Scanpix
Ründaja Salman Abedi. AP/Scanpix Foto: /AP

Abedi isa väitis, et tema pojal ei ole midagi pistmist 22 inimese tapmisega Ariana Grande kontserdil. «Me ei usu süütute inimeste tapmisse. Me ei ole sellised,» sõnas ta. Abedi isa väitel valmistus tema poeg Saudi Araabiasse sõitma ja seejärel veetma ramadaani koos perega Liibüas.

Politsei on uurimise käigus kinni võtnud seitse inimest.

22 inimese elu nõudnud terrorirünnaku korraldaja Salman Abedi sündis ja kasvas üles Suurbritannia suuruselt kolmanda linna Manchesteri lõunaosas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles