Stoltenberg: NATO määrab ametisse terroritõrjekoordinaatori

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: SIPA/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles neljapäeval alliansi tippkohtumise järel, et lisaks rolli suurendamisele terrorismivastases võitluses määrab allianss ametisse ka terroritõrjekoordinaatori.

«Langetasime tippkohtumisel tähtsaid otsuseid koormajagamise ja terrorismivastase võitluse hoogustamise vallas. See võitlus nõuab laia instrumentide ringi, millesse kuuluvad ISi vastane koalitsioon, kohalikud õiguskaitseametkonnad, liitlaste individuaalne tegevus, luurevõimed ja muu,» ütles Stoltenberg pressikonverentsil ajakirjanikele.

Stoltenberg kinnitas neljapäeva hommikul teatavaks tehtud otsust, et NATO liitub äärmusrühmituse ISi vastase koalitsiooniga.

«Me laiendame luure- ja eelhoiatuslennukite AWACS lende ning mitu liitlast on lubanud panustada õhus tankimise võimekustega,» lausus ta.

Stoltenbergi sõnul ei tähenda koalitsiooniga liitumine, et NATO võtab enda kanda lahingurolli, aga see saadab tugeva signaali allianssi pühendumusest. «See võimaldab NATO-l osaleda julgeolekujõudude väljaõpet ja võimearendamist käsitlevates poliitilistes aruteludes. NATO kavatseb jätkata Iraagi julgeolekujõudude koolitamist.»

Peasekretär tegi teatavaks otsuse määrata üks NATO tippametnik terrorismivastast tegevust koordineerivaks terroritõrjekoordinaatoriks.

Norra ekspeaminister teatas ka, et NATO otsustas pikendada oma toetus- ja väljaõppemissiooni Afganistanis, millel osaleb umbes 13 000 alliansi sõjaväelast. «Mitu liitlast teatas kavatsusest suurendada oma panust missioonis,» lisas ta.

Stoltenbergi sõnul andis riigi- ja valitsusjuhid heakskiidu ka terrorismi puudutava luurerakukese loomisele alliansi luuredivisjoni sees. «Samuti käib töö lõunast lähtuvatele ohtudele keskenduva analüüsikeskuse loomisega Napolis asuva ühendväejuhatuse juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles