Stoltenberg: NATO kiitis heaks kaitsekulutuste tõstmise aastaplaanid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Saksamaa kantsler Angela Merkel.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: CHRISTOPHE LICOPPE/AFP

NATO liidrid kiitsid neljapäeval peetud tippkohtumisel heaks riiklike kaitsekulutuste tõstmise aastaplaanide koostamise, et kõik liitlased jõuaksid kokkulepitud tasemeni, ütles peasekretär Jens Stoltenberg Brüsselis pressikonverentsil.

"Selleks, et tagada üha ennustamatumas maailmas meie rahvaste julgeolek, peame jätkama kaitsesse investeerimist ja tagama õiglase koormajagamise," ütles Stoltenberg ajakirjanikele.

Peasekretäri sõnul kiitsid riigi- ja valitsusjuhid heaks põhimõtte, et need riigid, kes ei täida veel kohustust kulutada kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) kaitsele, koostavad aastaplaanid, milles näitavad selgelt, kuidas nad kavatsevad selleni jõuda.

"Need plaanid koosnevad kolmest osast. Esiteks, millal nad kavatsevad selleni rahaliselt jõuda. Teiseks, missugustesse võimetesse nad raha investeerivad ja kolmandaks, missugune on riikide panus alliansi operatsioonidel ja missioonidel," ütles Stoltenberg.

Ta rõhutas, et võtmetähtsusega on see, kuidas lisaraha investeeritakse.

"Tervitan seda, et mitu liitlast ütles täna välja, kuidas nad kavatsevad eesmärki täita," sõnas Norra ekspeaminister. "Esimesi plaane on oodata detsembris." 

Suhetes Venemaaga kinnitasid liitlased taas kaheosalist lähenemist, mis hõlmab tugevat kaitset ja sisulist dialoogi, ütles ta.

"Liitlased seisavad tugevalt üksteise kõrval, et vältida konflikti ja säilitada rahu. Samal ajal oleme avatud dialoogile Venemaaga läbipaistvuse säilitamiseks ning riskide vähendamiseks," lausus Stoltenberg.

Peasekretäri sõnul on Montenegro eelseisev liitumine NATO-ga selge signaal sellest, et alliansi uks on avatud neile, kes jagavad selle väärtusi ja tahavad panustada ajaloo edukaimasse kaitseorganisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles