Kimi kurjad geeniused – kes on mehed tuumapommi taga? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un koos Kim Jong Siki (paremalt teine), Ri Pyong Choli (paremalt kolmas) ja Jang Chang Haga (vasakul) keskmaaraketi katsetust jälgimas.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un koos Kim Jong Siki (paremalt teine), Ri Pyong Choli (paremalt kolmas) ja Jang Chang Haga (vasakul) keskmaaraketi katsetust jälgimas. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Pärast edukaid raketikatsetusi võib Kim Jong-uni ümber märgata alati kolme meest, keda ta õlale patsutab ja kellega võidukad sigaretid läidab. Need lääne luure huviorbiidis mehed on võtmemängijad Põhja-Korea tuumaprogrammis, vahendab Reuters.

Põhja-Korea meedias sageli figureerivad mehed on endine õhujõudude kindral Ri Pyong Chol, kogenud raketiteadlane Kim Jong Sik ja relvastuse arendamise ja -hankekeskuse ülem Jang Chang Ha.

Need kolm meest on ilmselgelt Kimi lemmikud. Nende käitumine Kimi juuresolekul on teravas kontrastis teiste ametnike vaoshoitusega, kes noore juhi ees kummardavad ja oma kätt rääkides suu ees hoiavad.

Ning erinevalt teistest ametnikest on nad lubatud ka Kimi eralennuki Goshawk-1 pardale.

«Selle asemel, et bürkoraatide kaudu tegutseda, hoiab Kim neid tehnokraate enda lähedal, et nendega otseselt ühenduses olla. Selle eesmärk on nende tegevust tagant utsitada,» sõnas endine Põhja-Korea sõjaväeametnik An Chan-il, kes pani ülejooksikuna Lõuna-Koreas aluse mõttekojale.

Ekspertide sõnul ei ole Kim Jong Sik ega Jang Chang Ha pärit endise eliidi perekondadest vaid on Kimi poolt eraldi välja valitud.

«Kim Jong-un kasvatab üles uut põlvkonda, kes ei ole tema isa abidega seotud,» sõnas anonüümseks jäänud Lõuna-Korea ametnik.

Ekspertide sõnul on kolmest mehest kõige prominentsem Ri Pyong Chol, kes määrati Töölispartei relvatööstuse osakonna asedirektoriks. See osakond kontrollib riigi ballistiliste rakettide arendamise programmi.

1948. aastal sündinud Ri on saanud osaliselt hariduse Venemaal ja tõusis ametiredelil tänu Kim Jong-uni soosingule 2000. aastatel.

Ta on kohtunud õhujõudude komandörina 2008. aastal Hiina kaitseministriga ja saatis riigimeedia sõnul 2011. aastal Kim Jong-uni visiidil Vene hävitajate tehasesse.

Kolmiku raketiteadlane on Kim Jong Sik, kelle karjäär sai alguse aeronautika tehnikuna. Nüüdseks on ta saanud selga aga kindrali mundri ja töötab partei relvatootmise osakonnas.

Tõelise tunnustuse tõi talle aga roll riigi esimese eduka raketikatsetuse juures 2012. aastal.

«Tuuma- ja raketieksperdid saavad Kim Jong-uni all töökohad vastavalt oma väärtusele,» selgitas Põhja-Korea ekspert Michael Madden.

Kõige vähem on teada salapärasest Jang Chang Hast, kes on Riikliku Kaitseteaduste akadeemia president.

See organ vastutab relvastuse arendamise ja hanke eest, tõenäoliselt kuuluvad selle haldusalasse ka raketid ja tuumarelvad.

Jangi juhtimise all töötab akadeemias ligi 15 000 inimest, neist umbes 3000 raketiinsenerid.

Jang lisati 2016. aastal USA rahandusministeeriumi musta nimekirja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles