Ukraina raada keelas Georgi lindi kandmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne donbassi separatist Georgi lindiga.
Venemeelne donbassi separatist Georgi lindiga. Foto: VIKTOR DRACHEV/AFP/Scanpix

Ukraina ülemraada esimees Andri Parubi allkirjastas raadas vastuvõetud seadused Georgi lindi keelustamise kohta ja keelekvootide seadmise kohta Ukraina televisioonis.

Protseduuri kohaselt peab need nüüd allkirjastama ka president.

«Allkirjastan täna seaduse, mis näeb ette ukraina keele kohustusliku osa televisioonis – 75 protsenti. See seadus on järjekordne samm meie rahvusliku ruumi ja keele kaitseks. Praegu, sõjaoludes, on see riigi julgeoleku küsimus. Nagu ma eile lubasin, allkirjastan selle edasilükkamatult,» ütles Parubi raada istrungil.

«Allkirjastan praegu ka seaduse, millega keelatakse niinimetatud Georgi lint kui vaenu ja vihkamise märk,» lisas esimees.

Ukraina ülemraada hääletas eelmise nädala teisipäeval Georgi lindi tootmise ja avaliku kasutamise keelu poolt ning kvalifitseeris selle eiramise haldusrikkumiseks.

Seadusmuudatuse poolt, millega keelatakse ära Georgi lindi tootmine ja propaganda, hääletas 238 parlamendiliiget.

Uuest seadusest lähtuvalt on Georgi lindi ja selle kujutise avaliku kasutamise eest ette nähtud rahatrahv 50-150 alampalga ulatuses.

Seaduse korduv rikkumine toob kaasa rahatrahvi 150-300 alampalga ulatuses või kuni 15 päeva pikkuse vangistuse.

«Niinimetatud Georgi lint on olnud pikka aega Venemaa agressiooni sümbol ning seda on kasutatud Ukraina riigi, ukraina rahva lõhestamiseks,» ütles seadusmuudatuse autor, ülemraada Rahvarinde fraktsiooni liige Anton Heraštšenko.

Must-oranže Georgi lindikesi kantakse kui Nõukogude Liidu sõjavõidu sümbolit, ent Ukrainas kasutavad samu linte Vene-meelsed separatistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles