Aliyev võttis valimistel oodatud võidu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani presidendi Ilham Aliyevi pooldaja Bakuus valimisvõitu tähistamas.
Aserbaidžaani presidendi Ilham Aliyevi pooldaja Bakuus valimisvõitu tähistamas. Foto: Reuters / Scanpix

Aserbaidžaani ametisolev riigipea

Ilham Aliyev

sai etteennustatult ülekaaluka võidu ka eile toimunud presidendivalimistel, mis kinnistavad veelgi tema pere haaret naftarikka eksliiduvabariigi tüürist.

Kahe kolmandiku häälte kokkulugemise järel on Aliyev saavutanud üüratu edu – tema poolt antud häälte hulk küündib 89 protsendini, vahendas keskvalimiskomisjoni andmeid AFP. Kaugel teisel kohal on kandidaatidest Iqbal Agazade nadivõitu 2,78 protsendiga.

Suurem osa praeguste võimude peamistest vastastest aga boikottis valimisi ning süüdistas valitsust opositsiooni tagakiusamises, meedia mahasurumises ja eelmiste valimiste tulemuste võltsimises.

Aliyevi kõrval kandideeris küll veel kuus isikut, kuid kõik nad on praegusele võimule lojaalsed ning osa neist ei viitsinud isegi kampaaniat tegema hakata.

Aserite valimisaktsiivsus oli keskvalimiskomisjoni juhi kinnitusel siiski väga kõrge – igast neljast valimisnimekirja kantud isikust kolm käisid jaoskonnas ka ära.

2003. aastal oma isa Heydari asemel võimule tõusnud Ilham Aliyev saab seekordse valimisvõidu alusel jätkata valdavalt islamiusulise riigi juhtimist veel viie aasta vältel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles