Mihkelson ja Hanso viibivad kahepäevasel töövisiidil Armeenias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso.
Hannes Hanso. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso on täna ja homme töövisiidil Armeenias, kus kohtumistel nii valitsuse kui parlamendi esindajatega keskendutakse kahepoolsetele suhetele ja Euroopa Liidu idapartnertlusprogrammile.

«Euroopa Liidu idapartnerlusprogramm on Eesti eesistumisel üks keskne välispoliitiline teema, mistõttu ka kohtumised Armeenias keskenduvad sellele,» selgitas väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. «Kuigi Armeenia on otsustanud liituda Venemaa juhitud Euraasia Liiduga, jagub koostöö ruumi kindlasti ka Euroopa Liiduga.»

Mihkelsoni sõnul on Eesti jaganud ja valmis ka edaspidi jagama Armeeniale oma ülemineku- ja reformikogemuse parimat praktikat demokraatlike institutsioonide ülesehitamisel. Senine arengukoostöö on puudutanud e-riigi ja hariduse valdkonda. Erinevate projektide kaudu on toetatud demokraatia arengut, IT-sektorit ja ettevõtlust.

Mihkelson rõhutas, et Euroopa Liidu idapartnerluspoliitika lähiaastate peamiseks väljakutseks on Armeenia ja Euroopa Liidu suhete süvendamine ja riigi jätkuv demokratiseerumine. Ta avaldas lootust, et Eesti eesistumise ajal saab allkirjad Armeenia ja Euroopa Liidu vaheline raamleping.

Riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso tõdes, et viimastel aastatel on Armeenia välis-ja julgeolekupoliitika alased prioriteedid olnud suunatud SRÜ ja Venemaa poole. Kahepoolsete suhete arendamise potentsiaal on tema sõnul kõrge eelkõige äri, hariduse, kodanikuühiskonna ja IT-teenuste sektoris.

«Arvestades Armeenia ja Venemaa tihedat kaitsealast koostööd, siis hetkel ei näe me vajadust või soovi tihendada Armeeniaga kaitsealast koostööd. Kuid tähtis on, et hoiaksime suhtluskanalid avatud ja kuulaksime Armeenia seisukohti. Uute mõtete ja algatuste osas oleme aga alati valmis arutama,» ütles Hanso.

Hanso sõnul on Armeenia ja Venemaa suhted siiski ainult tinglikult head ja tegelikult soovib Venemaa hoida lihtsalt regioonis suuremat kontrolli. «Samas teame, et väikese venna staatust ei soovi keegi,» ütles ta. «Armeenia ühiskond on aga Venemaa käitumise suhtes pigem pettunud ning näeb propagandat läbi. Kodanikuühiskonna arengu toetamine on seetõttu väga tähtis.»

Visiidil kohtuvad Mihkelson ja Hanso Armeenia parlamendi asespiiker Eduard Sharmazanovi, välisminister Edward Nalbandyaniga, asekaitseminister Artak Zakaryani, parlamendi väliskomisjoni esimehe Armen Ashotyani ja kaitsekomisjoni esimehe Kohyun Nahapetyaniga, kellega kohtumistel käsitletakse peale kahepoolsete suhete ka Armeenia suhteid naabritega ja olukorda Lõuna-Kaukaasias laiemalt.

Teisipäeval osalevad nad Euroopa Liidu ja Armeenia suhteid käsitleval konverentsil, kus arutatakse Euroopa Liidu naabruspoliitikat ning sidemeid Venemaa ja Hiinaga. Visiidi raames tutvuvad nad veel Armeenia e-õppe portaaliga Dasaran, mille kaudu võimaldatakse võrdne juurdepääs haridusele kõigile Armeenia lastele. Praegu ühendab portaal kõiki Armeenia riigikoole ja sellel on umbes miljon registreeritud kasutajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles