Ivanka Trumpi brändi kingatehase töötingimusi uurinud aktivistid on kadunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivanka Trumpi brändi logo
Ivanka Trumpi brändi logo Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Kaks Ivanka Trumpi brändile kingi tootva Hiina vabriku töötingimusi uurinud inimest on kadunud, üks mees arreteeriti, vahendab AP. 

Arreteeritud Hua Haifengi abikaasa Deng Guiliani sõnul süüdistatakse tema meest ebaseaduslikus jälgimises. Talle helistanud politseinik oli lisanud, et üksikasjad pole olulised. Samuti teatati, et Deng ei saa oma abikaasaga rääkida, ega teda näha.

Hua Haifeng Foto: AP/Scanpix
Hua Haifeng Foto: AP/Scanpix Foto: /AP

Hiina tööjõu õiguste eest võitleva organisatsiooni China Labor Watch direktori Li Qiangi sõnul kaotas ta Hua ja kahe ülejäänud aktivistiga kontakti nädalavahetusel. Peale kümneid kõnesid jõudis Li eile järeldusele, et tõenäoliselt hoiavad neid kinni politsei või tehase töötajad.

Heategevusorganisatsioon, mis asub USAs New Yorgis, plaanis juunis avaldada raporti, mis kirjeldab Ivanka Trumpi tootemärgi kingatehase halbu töötingimusi – muuhulgas madalat palka ja pikki töötunde.

AP ei teadnud, kas aktivistide kasutatud võtted on Hiinas seaduslikud või mitte.

Läinud aastal peatas Walt Disney koostöö tehasega Shenzhenis, sest Li organisatsioon avalikustas sealsed rikkumised. Lisaks on nad avaldanud raporteid tehnikahiiule Samsungile tooteosi valmistavates tehastest kasutatavast lapstööjõust.

China Labor Watch on samuti aastaid uurinud tingimusi Apple’i Hiina tehastes.

Valge Maja esindaja Hope Hicks suunas AP küsimused Ivanka Trumpi brändi kohta edasi ettevõttele. Tootemargi esindajad juhtunut kommenteerima ei soostunud.

Üks kadunutest, Su Heng, töötas valenime kasutades tehases läinud kuu alguses. Li sõnul toodab ettevõte Ivanka Trumpi brändile 10 000 – 20 000 kingapaari aastas, mis on vaid murdosa umbes 20 miljonist kingapaarist, mis nad aastas kokkuvõttes toodavad.

Li sõnul avastasid uurijad, et tööliste tööpäevad venivad tehases mõnikord enam kui 18 tunni pikkuseks ja palgad jäävad tihti alla Hiinas kehtestatud miinimumi. 

Ivanka Trump  Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
Ivanka Trump  Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix Foto: Evan Vucci/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles