See ei ole nali: NASA plaanib missiooni Päikesele (7)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis eelseisvast Solar Probe Plus missioonist.
Kunstniku kujutis eelseisvast Solar Probe Plus missioonist. Foto: NASA

Planeeritav missioon luuakse pidama vastu 1400 ºC kuumusele, et saata Päikese atmosfääri ülemistest kihtidest Maale enneolematuid teadusandmeid, vahendab The Guardian.

Ameerika kosmoseagentuur NASA jagas täna infot eelseisva Päikese-missiooni plaanide kohta.

Olemasolevate plaanide järgi peaks Päikese välisatmosfääri sihtiv autosuurune kosmoselaev olema piisavalt vastupidav, et toimida temperatuuridele kuni 1400 ºC ja kui kõik läheb hästi, peaks õhkutõus toimuma juba tuleva aasta suvel. Tähe pinnast jääks alus oma kõige vähem siiski ligi 6,5 miljoni kilomeetri kaugusele.

Missiooni maksumuseks hinnatakse 1,5 miljardit dollarit ja teadlased loodavad, et selle käigus kogutavad andmed toovad kaasa radikaalsed muutused meie teadmistes Päikesesüsteemi keskmeks oleva tähe ja ka kosmoseilma kohta.

«See on erakordselt tähtis ja teaduslikult põnev missioon,» kommenteeris plaani Princetoni Ülikooli plasmafüüsika labori asepresident ja ühe sondiga kaasa pandava mõõteseadme teadlane David McComas.

Missiooni uurimisseadmete abil plaanitakse koguda andmeid nii tähte ümbritseva plasmavälja elektriliste ja magnetiliste omaduste kui ka päikesetuule kohta.

«Päike on mõistagi väga kuum – tema välise atmosfääri temperatuur on sadu tuhandeid kraade Kelvini järgi –  ja seetõttu on ta tekitanud enda ümber mulli, ehk heliosfääri, milles meiegi elame,» ütles Londoni Imperial College’i füüsikaprofessor Tim Horbury.

Päikesesse lendamisel tuleb muidugi ületada hulk tõsiseid väljakutseid ning ka ekspertide sõnul kombatakse sellise ettevõtmisega võimalikkuse piire. Kuumakaitseks plaanitakse pisikesele kosmoselaevale ehitada näiteks kuumakilbid, kuid keegi ei oska kindlalt öelda, kas nendestki piisab.

Praeguseks on NASA-l aga juba valmis ka Päikese-missiooni koduleht, kus loeb kell eelseisvaid päevi, tunde, minuteid ja sekundeid õhkutõusuni. Plaanide täitumiseni on veel veidi üle 425 päeva.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles