Ekspert: Põhja-Korea kaitseb tuumarelvaga end Liibüa saatuse eest (4)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri foto väidetavalt edukat raketikatsetust tähistavatest Kim Jong-unist ja kõrgetest sõjaväelastest.
Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri foto väidetavalt edukat raketikatsetust tähistavatest Kim Jong-unist ja kõrgetest sõjaväelastest. Foto: KCNA KCNA/REUTERS

Põhja-Korea liidrid peavad tuumarelva kaitseks, et seal ei korduks Iraagi või Liibüa stsenaarium, mis neid väga ehmatas, rääkis Postimehele Aleksandr Žebin, üks Moskva parimaid eksperte selle väga suletud riigi asjus, Venemaa teaduste akadeemia Kaug-Ida instituudi Korea uuringute keskuse juhataja.

Žebin töötas nõukogude ajal ligi kümme aastat Põhja-Koreas ajakirjanikuna ning aastatel 1998–2001 oli ta seal Venemaa saatkonna nõunik. Viimati käis ta pikemalt Põhja-Koreas eelmisel aastal sealse ainupartei Tööpartei kongressil.

-Kuidas Põhja-Koreas parteikongressid toimuvad? Kas nagu Stalini ajal Nõukogude Liidus?

Teatud mõttes küll. Kindla stsenaariumi järgi, mingeid diskussioone seal muidugi polnud. Huvitav oli see, et kohal oli umbes 180 väliskülalist. Kohal olid kõik suuremad lääne meediaväljaanded, palju ajakirjanikke ka Hiinast, Venemaalt ja Jaapanist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles