Macron: Trump tegi planeedi tuleviku suhtes ajaloolise vea (6)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles ööl vastu reedet, et USA kolleeg Donald Trump tegi Pariisi kliimaleppest lahkudes planeedi tuleviku seisukohalt ajaloolise vea.

Trump sooritas oma riigi huvides vea ja eksis planeedi tuleviku vastu, ütles Macron telepöördumises. «Ühendriigid on maailmale selja pööranud.» 

Prantsuse riigipea ütles vastuseks Trumpi ettepanekule alustada parema kliimaleppe sõlmimiseks uusi läbirääkimisi, et Prantsusmaa ei kavatse mingil viisil pidada kõnelusi praegusest leppest vähem ambitsioonikama pakti üle.

Macron kutsus USA teadlasi, insenere, ettevõtjaid ja pühendunud kodanikke Prantsusmaale tulema ja töötama kliima valdkonnas konkreetsete lahenduste nimel.

«Need, kes on USA presidendi otsuses pettunud, leiavad Prantsusmaas teise kodumaa,» lausus president. «Prantsusmaa ei pööra ameeriklastele selga. Prantsusmaa ei loobu võitlusest.» 

Macron helistas Élysée palee teatel varem Trumpile ja ütles, et Pariisi leppes pole uuesti läbiräägitavaid aspekte. Ta lubas, et Prantsusmaa ja Ühendriigid jätkavad koostööd, aga mitte kliima alal, teatas presidendi kantselei.

Mandri-Euroopa kolm suuremat majandust - Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia - välistasid varem ühisavalduses uued kõnelused Pariisi kliimaleppe üle.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles