Ratas USA meediale: kõik riigid liiguvad NATO eelarve täitmise suunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas Associated Pressile intervjuud andmas.
Jüri Ratas Associated Pressile intervjuud andmas. Foto: David Keyton/AP/Scanpix

Eesti peaminister Jüri Ratas kinnitas intervjuus uudisteagentuurile AP, et NATO riigid, mis vähese eelarvesse panustamise tõttu USA president Donald Trumpilt kriitikat pälvisid, pingutavad, et eelarve-eesmärki täita, vahendab The Washington Post.

Eesti peaminister Jüri Ratas sõnas täna intervjuus uudisteagentuurile Associated Press, et NATO riikide hulk, mis kaitsekulutustele ette nähtud kaks protsenti SKT-st panustavad, võib tuleval aastal pea kahekordistuda üheksale praeguse viie asemel.

«Tähtis on sõnum, et me liigume kõik koos vähehaaval kahe protsendini jõudmise poole,» sõnas Ratas.

2024. aastaks seatud kahe protsendi eesmärki täidavad praegu viis NATO riiki – USA, Suurbritannia, Eesti, Poola ja Kreeka. Järgmisel aastal liituvad nendega kindlasti ka Läti ja Leedu.

Mõned riigid pühendavad kaitsekulutustele aga endiselt vaevu poole seatud eesmärgist.

«Mõned Euroopa suurriigid ütlesid õhtusöögil, et kolme või nelja aasta jooksul saavutavad ka nemad ettenähtud kaitsekulutuste taseme,» ütles Ratas midagi täpsustamata.

Nii Eesti kui teised Venemaa naaberriigid on lootnud, et USA president Donald Trump väljendab otsusekindlust artikkel 5 kasutamise osas. See, et Trump seda veel teinud ei ole, on tõstatanud palju küsimusi Ühendriikide vastastikkusele abile pühendumuse kohta.

«Kas USA seisab NATO selja taga või mitte? Ta ütles, et Ühendriigid on väga tugevalt NATO taga. Kui president ütleb, et toetab tugevalt NATOt, tähendab see ka toetust artiklile 5,» lausus Ratas.

Eesti peaminister avaldas ka arvamust, et Euroopa Liidu ust NATO liitlase Türgi ees ei tohiks kinni lüüa. Liitumiskõnelused on juba mitu aastat olnud takerdunud, külmudes täielikult pärast president Recep Tayyip Erdoğani tegevust riigipöördekatse järel.

Mõned Euroopa Liidu riigid on kutsunud üles kõnelusi lõpetama, kuid Ratas seda õigeks ei pea.

«Me peame hoidma sidet Euroopa Liidu ja Türgi vahel ka enda eesistumise ajal,» arvas Eesti peaminister.

Eesti võtab Euroopa Liidu eesistuja rolli Maltalt üle selle aasta teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles