«Kubernaator» astub täna Cannes’is kaamerate ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger Foto: SCANPIX

Kui Arnold Schwarzenegger täna Cannes’is ajakirjanike kaamerate ette astub, on ta oma märkimisväärse teekonnaga – kulturistist Hollywoodi kaudu kõige rahvarohkema USA osariigi kuberneriks – justkui täisringi ära teinud.

Aasta oli siis 1977, kui Schwarzenegger sealsamas Cannes’is oma filmikarjääri käivitas, saabudes festivalile müüma oma atleetvõimlemise-alast dokumentaalfilmi «Pumping Iron».

Seekord astub ta aga MipTV turule, promomaks laste koomiksiraamatute ja teleseriaali Kubernaator (ingl. k. The Governator).

Tegemist on mehe esimese ärialase ettevõtmisega pärast töö lõpetamist California kubernerina.

«Ma armastan Cannes’i, seal sai mu filmikarjäär alguse,» ütles ta Financial Timesile.

Koos Ämblikmehe kaasautori ja koomiksite legendi Stan Leega on Kubernaatorit plaanis litsensi alusel müüa nii rahvusvahelistele ringhäälingutele kui teistele.

Kui poliitkommentaatorid Schwarzeneggeri (Terminaatori-filmidest inspireerituna) Kubernaatoriks ristisid, patenteeris kuberner hüüdnime ära.

Ta kinnitab, et on tulnud Canne’i seetõttu, on seeria tõotab äratada laialdast rahvusvahelist huvi.

«Ma olen alati uskunud, et kui midagi teha, siis globaalselt,» selgitab ta. «Ma olin üks esimesi näitlejaid, kes mõistis, kuivõrd oluline on välismaine turg. Ning seetõttu rändasin ma mööda erinevaid kontinente, et oma filme promoda. Ja seepärast teenisidki nad rahvusvahelisel areenil rohkem raha kui Ameerikas.»

Koomiksis astub Schwarzenegger oma austajate ette kui tegus ja tragi California ekskuberner, kelle eesmärk on teha lõpp «pahadele» organisatsioonist G.I.R.L.I.E. Men (akronüüm sõnadest Gangsters, Imposters, Racketeers, Liars, & Irredeemable Ex-cons – eesti k. gängsterid, petturid, väljapressijad, valetajad ja paadunud vanad sulid).

Projekt sünnib Schwarzeneggeri, Stan Lee Pow Entertainmenti ja animafirma A Squared Entertainmenti koostöös.

«Me peame läbirääkimisi kogu maailma ringhäälinguorganisatsioonidega,» ütles A Squared Entertainmenti kaaspresident Amy Moynihan Heyward.

«Ameerika meelelahutust polegi alati nii lihtne importida, kuid Arnoldil on väga tugev rahvusvaheline aura.»

Ka pärast kuberneriameti mahapanekut ei ole Schwarzenegger poliitiliselt areenilt täielikult lahkunud.

Teel Canne’i põikas ta läbi Londonist, kus kohtus Briti peaministri David Cameroniga ja pidas kõne konservatiividest parlamentääridele – enne kui läks koos linnapea Boris Johnsoniga linna peale «Borisi jalgrattaga» tiiru tegema.

Borisi rattaid saab üürida üle kogu linna.

«Oh oleks meil Los Angelesis ka midagi sellist,» ütleb Schwarzenegger. «See on vägev, 6000 ratast niiviisi saadaval... mis tähendab, et iga päev ajavad 6000 inimest läbi ilma autota, et tekita ummikuid ega paiska õhku saastet.»

Mõõduka vabariiklasena leiab Schwarzenegger, et Briti poliitiline maastik on värskendav.

«Boris on uue põlvkonna mees, uut masti mees. Tal on keskkonnaasjad väga südamel,» rõhutas ta.

Keskkond on ka Schwarzeneggeri enda südamel. Eelarvega tekkinud ummikut tal kubernerina küll lahendada ei õnnestunud – California maadleb rekordilise, 26 miljardi dollarilise puudujäägiga – kuid heitgaaside-vastases võitluses oli ta edukas, surudes läbi ajaloolise seaduseelnõu kasvuhoonegaaside piiramiseks.

«Praegu olen ma huvitatud headest meelelahutusprogrammidest,» ütles ta. «Poliitikat ajan ma samal ajal samuti edasi, peamiselt keskkonnapoliitikat. Üritan lükata USAd tulevikuenergia suunas.»

Keskkonnapoliitikas peavad vabariiklased ja demokraadid käed lööma, leiab Schwarzenegger. «Me peaksime rääkima rohkem saastest tekitatud surmajuhtumitest... Central Valley’s [Californias] on igal kuuendal lapsel hingamisprobleemid.»

Ametlikku keskkonnapoliitikasse ta aga ei pürgi. «Töökoht Washingtonis mind ei huvita . . . aga ma olen abiks suurima heameelega.»

Lähitulevik on aga Kubernaator ja teised võimalikud meelt lahtavad projektid: «Töölaual on terve hunnik vägevaid [filmi]käsikirju.»

Terminaatori staar on proovinud kätt ka kinnisvaraga. Ta oli Easton Town Centeri vabaaja- ja jaemüügikeskuse asutaja-partner  Columbuses, Ohio osariigis. Koos  Bruce Willise ja Sylvester Stallone’iga sai aga käivitatud restoranikett Planet Hollywood.

«Arnold armastab äri,» ütleb investeerimis- ja finantsnõunik Paul Wachter, osutades sellele, kuidas mees Hollywoodi stuudiotega tehinguid tehes «uudismaad kündis»: nimelt õnnestus tal kindlustada endale osa filmidest tulnud kasumitest.

«Inimesed on teda alati alahinnanud... aga äri on tal veres.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles