Portaal: Facebookis käib soome politseinike grupis rassistlik arutelu (26)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: facebook.com/Suomenpoliisi

Facebookis avalikkusele suletud soome politseinike grupis käib tihtipeale rassistlik arutelu, kuigi politsei juhtkond räägib avalikult, et organisatsioonil on rassismi vastu nulltolerants, kirjutas uudisteportaal Long Play laupäeval.

Long Play tugineb oma väites portaalile saadetud tuhandetele ekraanipiltidele, mis grupis toimuvatest vestlustest tehti, vahendasid uudisteagentuur STT ja rahvusringhääling Yle. Long Play sõnul avaldati laupäeval vaid artikli lühem variant, pikem avaldatakse pühapäeval.

Grupis on muu hulgas kommenteeritud ka vahejuhtumit, kui Helsingi raudteejaamas üritas end üles puua üks varjupaigataotleja. Kommentaaride seas olid laused «isegi seda nad ei oska» ja «tundus olevat kasutu katse».

Mustanahalist soome räpparit James Nikanderit nimetati grupis Roosaks Kõrbehiireks ja tehti ettepanek, et riigis viibivad välismaalased peaksid käisel kandma eraldi märki.

Grupi moderaatoriteks on politseinikud üle riigi. Nende seas oli ka veebipolitseinikuna tuntud komissar Marko Forss, kes lahkus moderaatorite seast aprillis.

Forssi sõnul on vähemalt üks vestlustest saadetud hindamiseks prokuratuuri, kuid lisas, et ka politseinikel on õigus sõnavabadusele, eriti vabal ajal. Politseiameti sõnul on selle teenistujate sõnavabadus piiratud. Seadus kohustab politseinikke käituma ka vabal ajal viisil, mis ei ohusta usaldust politsei vastu, ütles amet.

Politsei juhtkond oli enda sõnul grupist teadlik ning oli selle pinnalt varem ärgitanud politseiüksuste juhte sekkuma, kui satuvad sotsiaalmeedias peale politseinike võimalikele kohatutele sõnavõttudele.

Siseminister Paula Risikko mõistis politseinike käitumise grupis hukka ning lubas, et selgitatakse välja kõik asjaolud. «Ütlen, et rassismile ja taolistele kirjutistele peab kehtima täielik nulltolerants,» vahendas Yle Risikko sõnu.

Ministri sõnul asjaolude väljaselgitamine käib ning politsei juhi Seppo Kolehmaineni sõnul uurib prokuratuur, kas on alust käivitada eeluurimine.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles