USA meedia väitel üritasid venelased kuid valimissüsteemi tungida (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin NBC telekanalile intervjuud andmas
Vene president Vladimir Putin NBC telekanalile intervjuud andmas Foto: NIPI / Scanpix

USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) saladokumentidest selgub, et Venemaa luureametnikud üritasid korduvalt sisse murda Ühendriikide valimissüsteemi enne 2016. aasta presidendivalimisi, väitis esmaspäeval uudistekülg Intercept.

Intercepti andmetel jälitas NSA häkkimiskatseid Venemaa luureteenistusteni. Sihtmärgiks olevat olnud USA ettevõtted, mis pakuvad hääletajate registreerimisteenuseid.

Operatsioon kestis väljaande info järgi kuid ja lõppes just enne valimiste algust. Dokumentidest ei selgu, kas häkkimine õnnestus. 

Julgeolekuteemadele keskenduv Intercept täpsustas ühtlasi, et NSA dokumendid saateti neile anonüümselt.

NSA ei ole väljaande informatsiooni esialgu kommenteerinud.

USA julgeolekuametnikud on korduvalt kinnitanud, et presidendivalimistel antud hääli keegi siiski muuta ei saanud.

Pärast Intercepti artikli ilmumist teatas USA välisministeerium, et kinni on peetud naine, kes oli töötanud riigijulgeoleku alal ja teda kahtlustatakse info lekitamises meediale. Ministeerium ei täpsustanud, millega täpsemalt oli tegemist.

Vene president Vladimir Putin esines reedel üleskutsega lõpetada Moskva süüdistamine USA valimistesse sekkumises, sest kõik seesugused süüdistused on alusetud.

«See kasutu ja kahjulik jutt,» ütles Putin Peterburi majandusfoorumil, «see on ohtlik, see kahjustab rahvusvahelisi suhteid ning maailma majandust ja julgeolekut ja võitlust terrorismiga.»

«See on Ühendriikide siseriikliku poliitilise nääkluse rahvusvahelisele areenile toomine,» lisas ta.

Putini sõnul meenutavad Moskvale esitatud süüdistused talle antisemitismi. «Ka juute süüdistati kõiges.»

Putin tõrjus ka telekanalis NBC pühapäeval eetrisse läinud intervjuus USA luureagentuuride hinnangu, et Venemaa sekkus häkkimise kaudu ja muul viisil Ühendriikide presidendivalimistesse, aitamaks Trumpil võita.

«Ma olen aus. Mis te arvate, et kogu maailmast ja USAst, suursaadik raporteerib iga päev mulle, kellega ta koos sööb või kellega kohtub?» ütles Putin.

«Minu jaoks on see hämmastav. Te tekitate sensatsiooni eimillestki ja muudate selle sensatsiooni relvaks praeguse presidendi vastu,» jätkas Putin. «Te olete nii loovad. Hästi tehtud. Teie elu peab igav olema.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles