Macron pürib absoluutse võimu poole

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees jagab valimisreklaami Emmanuel Macroni erakonna kanditaatidega. Taamal valvab politsei.
Mees jagab valimisreklaami Emmanuel Macroni erakonna kanditaatidega. Taamal valvab politsei. Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Prantsusmaa parlamendivalimised algasid üleeile: oma hääle said juba anda välismaal elavad Prantsuse kodanikud. Seni on edu saatnud president Emmanuel Macroni värskelt loodud erakonda La République En Marche.

Partei noppis France24 järgi võidu kümnes välisprantslaste valimisringkonnas 11st. Suurem selgus saabub 11. juunil, mil sõna saavad kõik 566 ülejäänud valimisringkonda. Tõenäoliselt toimub nädal hiljem, 18. juunil, ka teine voor.  

Parlamendivalimistest arvatakse kujunevat mais pärast Napoleoni Prantsusmaa ajaloo noorima riigipeana ametisse asunud Macroni tõehetk. Peaks tema erakond võitma parlamendi alamkojas ehk 577-kohalises Rahvusassamblees enam kui pooled kohad, oleks presidendil voli ja tugi viia ellu oma liberaalset paremtsentristlikku poliitikat – juurutada ärisõbralikku maksupoliitikat ning investeerida miljardeid taastuvenergiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles