Saudi Araabia nõuab nurka surutud Katarilt kuuletumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GRAPHIC NEWS

Katar on maailma üks rikkamaid riike, kus juba viie aasta pärast toimuvad jalgpalli maailmameistrivõistlused. Vaatamata kodanike jõukusele laiutab pealinn Doha toidupoodide riiulitel praegu kohatine tühjus. Tavapärasest hõredam kaubavalik pole seotud ramadaani kuu allahindluste, vaid naaberriikide nädala algul välja kuulutatud sanktsioonidega, mille järel tuhanded inimesed asusid koju varuma toiduaineid ja vett.

Muretsemiseks põhjust jagub, kuna ligi 90 protsenti Katari toidust on imporditud. Kusjuures pool kaupadest tuleb just Saudi Araabiast, kes sulges eile kahe riigi vahelise maismaapiiri. Koos saudidega lõpetasid suhtluse Katariga ka teised lähinaabrid. Bahrein ja Araabia Ühendemiraadid (AÜE) sulgesid sarnaselt Saudi Araabiaga oma õhuruumi kõigile Doha-lendudele. Ainsaks füüsiliseks sillaks välismaailmaga on nüüd jäänud üle Pärsia lahe kulgev kitsas õhukoridor ja merepiir Iraaniga.

Diplomaatiliste suhete katkestamise taga on aastaid kestnud pinged ühelt poolt Katari ja teisalt Saudi Araabia ning AÜE vahel. Lahkhelid algasid araabia kevade revolutsioonidega juba 2012. aastal, mil muutusid Lähi-Ida jõujooned.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles