NASA valis 12 inimest välja tulevaseks lennuks Marsile (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil 12 inimesel võib tulevikus avaneda võimalus Marsile sõita.
Neil 12 inimesel võib tulevikus avaneda võimalus Marsile sõita. Foto: Robert Markowitz/AP/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA on välja valinud Marsile-lennuks ettevalmistumiseks 12 astronaudikandidaati. 18 300 kandideerija seast osutusid viis naist ja seitse meest.

«Teie olete meie hulgast parimad. Te saate Kuuni ja tagasi lennata ja võibolla saavad teist esimesed, kes lendavad Marsile,» ütles USA asepresident Mike Pence pidulikul tseremoonial peetud kõnes.

Pence lisas, et nii kaua kui ta mäletab, on ta eluaegne NASA fänn olnud. Ka kinnitas asepresident, et USA riigipea Donald Trumpi administratsioon on NASA õilsale missioonile pühendunud.

12 väljavalitu seas on kaks arsti, kirurg, kaks geoloogi, okeanograafiaspetsialist, elektrotehnikaprofessor, USA kosmosefirma SpaceX juhtkonnaliige, neli katselendurit ja tuumainsener. Kolm neist on lõpetanud Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) ja kolm sõjaväeakadeemia.

Astronaudihakatised läbivad alustuseks kaheaastase intensiivtreeningu Johnsoni kosmosekeskuses. Seejärel hakkavad nad koos 44 NASA tegevastronaudiga osalema  kosmosemissioonidel.

Võimalike tulevate ülesannete hulka kuuluvad lennud Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS), Kuu lähedale ning lõpuks NASA Orioni kosmosekapsliga Marsile.

Kosmosekapsli Orion testimine 2014. aastal. Foto: NASA/AP/Scanpix
Kosmosekapsli Orion testimine 2014. aastal. Foto: NASA/AP/Scanpix Foto: Smiley N. Pool/AP
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles