Serbia ja Kosovo lõputud erimeelsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovos tähistatakse Kadunud Inimeste päeva, sest 1600 inimest on sõjast saadik jätkuvalt kadunud. Enamik neist on albaanlased. Pildil naine sugulaste haual risti suudlemas.
Kosovos tähistatakse Kadunud Inimeste päeva, sest 1600 inimest on sõjast saadik jätkuvalt kadunud. Enamik neist on albaanlased. Pildil naine sugulaste haual risti suudlemas. Foto: Armend Nimani/AFP/Scanpix

Eile erakorralisi parlamendivalimisi pidanud Kosovo vaevleb 2008. aastal välja kuulutatud iseseisvusest hoolimata endiselt, püüdes leida endale riiklikku identiteeti.

Serbiast eraldunud Kosovol pole enam kui 110 riigi tunnustusest hoolimata ÜROs oma tooli, sest Belgradiga sõbralikes suhtes olev Moskva on need katsed vetostanud.

Serbia põhiseaduse järgi on Kosovo endiselt nende eestkoste all, kuigi 90 protsenti riigis elavatest inimestest on albaanlased. Peale serbia vähemuse on Kosovos teisigi rahvusrühmi ja kuus tähte Kosovo riigilipul esindavadki kuut peamist etnilist rühma. Albaanlased nimetavad lippu «rätikuks» ja usuvad, et selle kujunduse kasuks otsustati läänele pugemise ajendil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles