Iraan seisab vastu Iraagi kurdide iseseisvumisele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kurdivägede naisüksuslased.
Iraagi kurdivägede naisüksuslased. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/Scanpix

Iraan väljendas täna vastuseisu Iraagi kurdide autonoomse piirkonna valitsuse plaanile korraldada 25. septembril rahvahääletus iseseisvuse üle.

«Iraani põhimõtteline seisukoht on toetada Iraagi territoriaalset terviklikkust,» ütles välisministeeriumi kõneisik Bahram Ghasemi.

«Kurdistani piirkond on osa Iraagi vabariigist ning ühepoolsed otsused väljaspool riiklikku ja õiguslikku raamistikku, eriti väljaspool Iraagi põhiseadust, võivad ainult viia uute probleemideni,» lisas ta.

Kurdistani president Masoud Barzani teatas neljapäeval, et regioonis korraldatakse 25. septembril Bagdadi vastuseisu eirates referendum Iraagist lahkulöömise üle. Rahvahääletus korraldatakse autonoomse Kurdistani moodustavas kolmes Iraagi kubernerkonnas ja teistes piirkondades, mida kurdi üksused kontrollivad.

Iraan muretseb separatismi ilmingute pärast oma kurdide seas, kes elavad Iraagiga külgnevatel aladel.

Kurdide plaanile on vastu ka Iraagi keskvalitsus ja naaberriik Türgi, kus elab suur kurdide kogukond.

«Täna vajab Iraak rohkem kui kunagi varem rahu ja rahvuslikku ühtsust ning erimeelsused Arbili ja Bagdadi vahel tuleb lahendada dialoogi raames ja kooskõlas Iraagi põhiseadusega,» märkis Ghasemi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles