Macroni uus tsentripartei on saavutamas parlamendienamuse (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse peaminister Edouard Philippe täna hääletusjaoskonnas.
Prantsuse peaminister Edouard Philippe täna hääletusjaoskonnas. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni uus tsentripartei on saavutamas parlamendienamuse, näitasid pühapäeval peetud üldvalimiste esimese vooru järel edastatud gallupifirmade prognoosid.

Prantsusmaal algas täna parlamendivalimiste esimene voor. 

République en Marche (RM) ja tema väike tsentristist liitlane MoDem on kogumas 577-kohalises parlamendi alamkojas 390-445 kohta, võites 32,2-32,9 protsenti häältest.

Hääletamine lõpeb valdavalt kell kuus õhtul kohaliku aja järgi, suurtemates linnades on valimisjaoskonnad avatud kuni kella kaheksani õhtul.

Prantsuse peaminister kuulutas presidendipartei võitu

Prantsuse peaminister Edouard Philippe kuulutas pühapäeval president Emmanuel Macroni uue tsentristliku partei võitu üldvalimiste esimeses voorus ja ütles, et see kujundab ümber Prantsusmaa poliitika.

«Prantsusmaa on tagasi,» ütles Philippe ja lubas liikuda kiiresti edasi julgete reformidega, sealhulgas julgeoleku valdkonnas. Philippe'i sõnul saatsid valijad pühapäeval üldvalimiste esimeses voorus selge sõnumi, et nad tahavad uue näoga parlamenti.

Peaminister tänas ka julgeolekuteenistusi valimisjaoskondade kaitsmise ja turvalise hääletamise tagamise eest.

Le Peni partei: valimistulemused olid pettumust valmistavad

Prantsuse parempopulistliku Marine Le Peni partei Rahvusrinne (FN) aseesimees nimetas pühapäeval peetud üldvalimiste esimese vooru tulemusi pettumust valmistavateks.

«Me oleme võibolla pettunud tulemuses ja me maksime hinda, ma arvan, madala osalusprotsendi tõttu,» ütles Florian Philippot pärast seda, kui gallupifirmade projitsioonid näitasid, et Rahvusrinne kogus 13,1-14 protsenti häältest.

See tähendab 1-10 kohta parlamendi alamkojas.

Prantsuse sotsialistide liider kaotas koha parlamendis

Prantsuse Sotsialistliku Partei liider Jean-Christophe Cambadelis kaotas oma koha parlamendis, langedes välja juba üldvalimiste esimeses voorus, näitasid ametlikud tulemused pühapäeval.

Selline tulemus on alandav partei jaoks, mis moodustas eelmise valitsuse, kuid nüüd võitleb ellujäämise eest.

Prantsuse vasakjõud on silmitsi enneolematu valimiskaotusega, mille tulemusel võivad nad parlamendi alamkojas jääda ilma rohkem kui 200 mandaadist, ütles Cambadelis pärast pühapäeval peetud üldvalimiste esimest vooru.

Tulemused tähistasid vasakjõudude enneolematut taandumist tervikuna ja eriti kehtib see Sotsialistliku Partei kohta, ütles Cambadelis esimeses kommentaaris pärast seda, kui gallupifirmad avaldasid oma projitsioonid.

Nende kohaselt võivad sotsialistid saada 15-40 kohta praeguse 277 asemel.

Parlamendivalimiste teine voor peetakse järgmisel pühapäeval.

Viimaste küsitluste järgi on parlamendivalimiste eel populaarsuselt esimesel kohal REM.

Mitmete uuringute järgi on toetus Macroni parteile umbes 30 protsenti, mis tagaks erakonnale 11. juunil toimuva esimese ja 18. juunil toimuva parlamendivalimiste teise vooru järel parlamendis enamuse. Vabariiklastele prognoositakse 23 ja Marine Le Peni erakonnale Rahvusrinne 17 toetusprotsenti.

Macroni erakond võib mõnede küsitluste andmeil koguda 577-liikmelises parlamendis koguni kuni 400 saadikukohta. Taoline tulemus muudaks oluliselt riigi senist poliitmaastikku.

Reedel oli Prantsuse erakondade jaoks viimane lubatud kampaaniapäev. Erakonna Vabariiklased liige, peaminister Édouard Philippe ärgitas valijaid toetama uue presidendi parteid.

«Küsimus, millele Prantsuse rahvas peab pühapäeval vastuse leidma, on järgnev: kas nad tahavad anda presidendile ja valitsusele piisava enamuse, et alustada tööd riigi ümberpööramiseks?» sõnas valitsusjuht intervjuus raadiokanalile Europe 1.

Kui REM saavutab parlamendis enamuse, siis võib see osutuda Prantsusmaale kahjulikuks, kurtis aga peaministri erakond. «Ma ei usu, et see oleks järgmise viie aasta jooksul demokraatlikule debatile kasulik,» sõnas Vabariiklaste esikandidaat valimistel François Baroin.

7. mail presidendiametisse astunud Macroni eesmärk on saavutada parlamendis REMi ja tema tsentristidest liitlaste enamus, mis võimaldaks tal reformiplaanid teoks teha.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles