Külm talv suurendas Arktika kohal osooniauku

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui varem on teadlased hoiatanud Antarktika kohal asuva osoonikihi hõrenemise eest, siis oluliselt on õhenenud ka Arktika osoonikiht.
Kui varem on teadlased hoiatanud Antarktika kohal asuva osoonikihi hõrenemise eest, siis oluliselt on õhenenud ka Arktika osoonikiht. Foto: SCANPIX

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni kinnitusel on sel talvel Artika kohal asuv ja Maad kaitsev osoonikiht rekordiliselt hõrenenud.

Organisatsioonile teeb muret artiklise osoonikihi vähenemine, kuna väidetavalt oli märtsi lõpuks põhjapooluse kohal olev osoonikiht vähenenud rekordiliselt, 40 protsenti tavapärasest. Viimane rekord mõõdeti 15 aasta eest, kui stratosfäärist oli kadunud 30 protsenti osoonist, vahendas BBC.

Teadlaste sõnul on selle põhjuseks polaarses stratofsääris valitsevad madalad temperatuurid ning atmosfääri sattunud kemikaalid. Klorofluorosüsivesinike ehk freoonide kasutamine on küll 1987. aastal sõlmitud Montreali protokolliga keelatud, kuid endiselt satub atmosfääri ka osoonikihti hävitavad ained.

Organisatsiooni hinnangul võib osoonikihi hõrenemine viia keemilise tasakaalu muutumisele. See omakorda suurendab kloori ja broomi osooni lõhkuvaid võimeid. «Osooni kadu 2011. aastal näitab, et me peame jääma valvsaks ja hoidma tulevatel aastatel silma peal Artika olukorral,» kommenteeris meteoroloogiaorganisatsiooni peasekretär Michel Jarraud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles