Surma mõistetud Gaddafi poeg lasti vanglast välja (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saif al-Islam Gaddafil on 2008. aastast doktorikraad Londoni Majanduskoolist(London School of Economics) ning teda peeti üheks reformimeelsemaks oma isa diktaatorirežiimis.
Saif al-Islam Gaddafil on 2008. aastast doktorikraad Londoni Majanduskoolist(London School of Economics) ning teda peeti üheks reformimeelsemaks oma isa diktaatorirežiimis. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Liibüa relvarühmitus Abu Bakr al-Sadiqi Brigaad teatas eile suhtlusvõrgustikus Facebook eksdiktaatori Muammar Gaddafi poja Seif al-Islami vanglast vabastamisest.

Seif al-Islam võeti kinni 2011. aasta novembris. Liibüa kohus mõistis ta 2015. aastal surma rolli eest 2011. aasta vägivaldsetes sündmustes.

Liibüa lääneosas asuvat Zintani linna kontrollivate endiste mässuliste moodustatud omakaitserühmituse teadaande kohaselt vabastati Seif al-Islam reede õhtul kooskõlas riigi idaosas asuva parlamendi amnestiaseadusega.

Liibüas valitseb vägivald ja kaos sestpeale, kui Gaddafi 2011. aasta ülestõusu ajal kukutati ja tapeti. Liibüas on kolm omavahel võistlevat valitsust, neist kaks baseeruvad pealinnas Tripolis ja üks Tobrukis.

ÜRO veebruaris avaldatud raportis märgitakse, et Liibüa endise diktaatori Gaddafi alluvate üle kohtumõistmisel ei peeta kinni rahvusvahelistest inimõigusnormidest.

Gaddafi poeg Seif al-Islam ja veel 36 endise režiimi ametnikku on antud kohtu alla süüdistatuna mitmesugustes kuritegudes, seal hulgas inimõigusrikkumistes.

ÜRO Liibüa missiooni ja inimõigusbüroo raportis juhitakse tähelepanu rikkumistele kohtupidamises.

«Rikkumiste eest vastutusele võtmine on eluliselt tähtis, kuid selleni tuleb jõuda õiglase kohtumõistmise tulemusena,» ütles ÜRO inimõigusvolinik Zeid Ra'ad Al Hussein.

Raportis tuuakse esile kohtuprotsessi tõsised rikkumised, seal hulgas kahtlusaluste halb kohtlemine ja väidetavad piinamised kinnipidamisajal.

Liibüal soovitatakse muuta kriminaalseadustikku, et advokaadid saaksid õiguse ülekuulamise juures viibida ja õiglase kohtupidamise põhimõtted jalule seataks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles