Kosovo üldvalimistel saatis edu endiste KLA komandöride koalitsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valija Kosovo valimisjaoskonnas.
Valija Kosovo valimisjaoskonnas. Foto: AFP / Scanpix

Kosovos pühapäeval peetud ennetähtaegsetel üldvalimistel saatis edu Kosovo Demokraatliku Partei (PDK) koalitsiooni, mille ridades on mitmeid endise Kosovo Vabastusarmee (KLA) komandöre ja liikmeid.

Esialgsete tulemuste põhjal kogus PDK koalitsioon umbes 35 protsenti häältest.

Teist kohta jagasid rahvuslaste Enesemääramisliikumine ja ekspeaminister Isa Mustafa koalitsioon. Kui loetud oli umbes 70 protsenti häältest, oli mõlema toetus umbes 26 protsenti.

Kuna ükski erakond ei saa piisavat toetust üksi valitsemiseks, tuleb moodustada võimukoalitsioon.

Tegemist oli kolmandate parlamendivalimistega väikeriigis alates iseseisvuse ühepoolsest väljakuulutamisest 2008. aastal.

Kosovo parlamendis on 120 kohta, millest 20 on reserveeritud serblastele ja teistele vähemustele.

Uuelt valitsuselt oodatakse toimetulekut taas pingeliseks muutunud Serbia-Kosovo suhetega, korruptsiooni ning mõnede poliitikute võimalike sõjaroimaprotsessidega.

Lahendamist vajavad piirilepe Montenegroga, mis sai saatuslikuks eelmisele valitsusele ja kõneluste jätkamine Serbiaga, mis ei ole nõustunud tunnustama Kosovot iseseisva riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles