Puerto Rico elanikud eelistasid referendumil USA osariigiks saamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed protestimas Puerto Rico poliitilise staatuse referendumi vastu.
Inimesed protestimas Puerto Rico poliitilise staatuse referendumi vastu. Foto: AFP / Scanpix

Puerto Rico elanikud eelistasid pühapäeval korraldatud rahvahääletusel saare poliitilise staatuse üle USA osariigiks saamist.

Puerto Rico kuberner Ricardo Rossello ütles pühapäeval, et saar saatis mittesiduva rahvahääletusega tugeva ja selge sõnumi USA kongressile ja maailmale.

Ligi pool miljonit inimest toetas Puerto Rico saamist USA osariigiks, rohkem kui 7600 inimest eelistas vaba ühendust / iseseisvust ja ligi 6700 praegust staatust.

Puerto Rico ligi 2,26 miljonist hääleõiguslikust valijast osales referendumil ligi 23 protsenti.

Mitu opositsioonierakonda boikoteeris hääletust.

USA andis 1917. aastal Puerto Rico elanikele Ühendriikide kodakondsuse, ehkki neil ei ole õigust hääletada presidendivalimistel ning neil on kongressis vaid üks piiratud hääleõigusega esindaja.

Referendum korraldati ajal, mil saar on mitmendat aastat majandusraskustes, mis on toonud kaasa Ühendriikidesse emigreeruvate puertoriikolaste arvu tõusu.

Viimase kümne aasta jooksul on USA-sse emigreerunud peaaegu pool miljonit puertoriikolast. Saarel elab 3,4 miljonit inimest.

Kariibi meres asuv kunagine Hispaania koloonia on USA ülemerevalduse staatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles