Vene häkkerid suudavad põhjustada ulatuslikke elektrikatkestusi (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: imago stock&people/imago/Reiner Zensen/Scanpix

Väidetavalt Vene valitsusega sidemeid omavad häkkerid on ekspertide sõnul arendanud välja küberrelva, mis suudab põhjustada ulatuslikke elektrikatkestusi, vahendab RFE/RL.

Uurijate sõnul oli CrashOverride või Industroyeri nime all tuntud pahavara mängus ka detsembris Kiievis toimunud elektrikatkestuse korraldamises, kus vooluta jäi viiendik linnast.

Küberjulgeolekufirma Dragosi sõnul on Vene valitsusega koostööd tegevad häkkerid näidanud üles huvi ka teiste riikide, seal hulgas ka Ameerika Ühendriikide elektrisüsteemide ründamiseks.

Firma sõnul suudab pahavara rünnata elektrisüsteeme Euroopas ja Aasias ning on modifikatsioonide korral võimeline seda tegema ka USAs, põhjustades kuni mitme päeva pikkuseid katkestusi.

Teatud muudatustega on pahavara suuteline ründama ka muid infrastruktuuriobjekte nagu transpordi-, vee- ja gaasisüsteemid.

Avastus tõi eile kaasa USA riikliku julgeoleku tungiva soovituse võtmetähtsusega taristuhaldajatele kohandada oma turvasüsteemid ettenähtud nõuetele.

Dragosi sõnul on pahavara looja rühmitus nimega Electrum, mis kasutas suure tõenäosusega samu arvutisüsteeme juba 2015. aastal Ukraina elektrisüsteemi ründamiseks.

USA ekspertide sõnul korraldas 2015. aasta rünnaku Vene valitsuse mahitusel häkkerite rühmitus, mis on seotud Sandwormi-nimelise grupeeringuga.

Dragosi sõnul võib Sandwormi ja Electrumi näol olla tegu sama rühmitusega või siis sama organisatsiooni heaks töötavate erinevate allharudega.

Industroyer või CrashOverride on loodud spetsiaalselt tööstuslike süsteemide häirimiseks või hävitamiseks.

Tegu on teadaolevalt maailmas võimekuselt teise taolise süsteemiga USA ja Iisraeli loodud Stuxneti järel, mille eesmärgiks oli häirida Iraani tuumaprogrammi arendamist.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles