Lätlaste arv kahaneb sajandiga mitu korda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia kesklinn.
Riia kesklinn. Foto: SCANPIX

Kui sündimus jääb samaks kui praegu, kahaneb lätlaste arv eeloleva sajandi jooksul mitu korda, keeruline demograafiline olukord vajab kiireid ja läbimõeldud lahendusi, ütlesid Läti rahvastikuteadlased täna seimi saadikutega kohtudes.

Ajal, mil Läti valitsus eelarvet vähendab ja koondab, on justkui märkamata jäänud, et rahvaarv muudkui väheneb, statistika näitab, et ühe naise kohta sünnib Lätis vaid 1,2 last, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Selle näitajaga on sündimus Lätis Euroopa Liidu madalaim, lisaks suunduvad tuhanded noored välismaale tööd, paremat elu ja õnne otsima.

Rahvaloendus Lätis on alles pooleli, nii et täpne elanike arv selgub tuleva aasta algul, kuid demograafid ja majandusteadlased kohtusid täna seimi kahe komisjoni liikmetega, et öelda - olukord on halb, osa pessimistlikumaid Läti rahvastikuteadlasi arvab isegi, et saja aasta pärast elab Lätis vaid 10 protsenti lätlasi.

«Kui majanduse elavnedes tekiksid töökohad ja palka saaks vähemalt pool sellest, mis teenitakse vanades Euroopa Liidu riikides, pole rahval enam vaja mujale minna, aga praegu, kui pole tööd või palk pole pooltki seda, mis mujal ja pole ka kindlust, et töökoht säilib, siis muidugi suunduvad noored mujale,» nentis Läti teaduste akadeemia majandusinstituudi juhtivteadur Parsla Eglite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles