USA president jättis vägede arvu Afganistanis Pentagoni otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Jim Mattis kopteriga Kabuli kohal.
USA kaitseminister Jim Mattis kopteriga Kabuli kohal. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

USA president Donald Trump jättis vägede arvu Afganistanis Pentagoni otsustada, teatas uudisteagentuurile AFP tundmatuks jääda soovinud kaitseametnik.

Otsus võib tähendada Afganistani tuhandete lisasõdurite saatmist.

Allika kinnitusel määrab edaspidi sealsete vägede arvu kaitseminister Jim Mattis, kuid midagi pole selles osas veel otsustatud.

"Valge Maja tegi sama, mis Iraagi ja Süüriaga ehk andis kaitseministrile otsustusõiguse vägede arvu määramiseks," kinnitas allikas.

Ekspresidendi Barack Obama ajal määras sõjaväelaste arvu väga täpselt Valge Maja, mis tõi kaasa armeekomandöride kaebused, et nad on piirangutega kammitsetud ega saa seetõttu neile seatud ülesandeid täita.

Telekanali CNN andmetel on Ühendriikidel praegu Afganistanis 8400 sõjaväelast. Telekanali informatsiooni kohaselt on kaitseministeerium ja Valge Maja arutanud võimalust suurendada arvu 3000-5000 sõduri võrra.

USA kaitseminister Jim Mattis hoiatas teisipäeval seadusandjaid, et islamiliikumine Taliban on Afganistanis peale tungimas ja Ameerika "ei ole võitmas" selles riigis.

"Talibanil oli eelmine aasta hea aasta ja nad püüavad, et ka see aasta oleks hea," ütles Mattis senati relvateenistuste komitees. "Praegu ma usun, et vaenlane on peale tungimas."

"Me ei ole praegu  Afganistanis võitmas. Me peame seda (olukorda) parandama nii kiiresti kui võimalik," ütles kaitseminister seadusandjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles