Tšehhi peaminister lahkub sotsiaaldemokraatide juhi kohalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka teatas kolmapäeval, et ta lahkub sotsiaaldemokraatide (ČSSD) juhi kohalt.

Hiljutise arvamusuuringu tulemused näitasid, et Sobotka erakond jääb oma peamisest rivaalist, miljardär Andrej Babise liikumisest ANO maha umbes 20 protsendipunktiga.

"Ma lahkun homme (neljapäeval) partei esimehe kohalt," ütles 45-aastane Sobotka Prahas ajakirjanikele, lisades, et ta jääb valitsusjuhiks kuni 20.-21. oktoobri üldvalimisteni.

Partei uus peaministrikandidaat on praegune välisminister, 60-aastane Lubomír Zaorálek, ütles Sobotka.

Siseminister Milan Chovanec võtab partei juhtimise ajutiselt üle kuni järgmise kongressini, mis ilmselt korraldatakse pärast üldvalimisi.

"Sotsiaaldemokraadid ei ole kunagi olnud ühemehepartei. Ma usun, et isikute vahetumised aitavad edendada selle positsiooni," ütles Sobotka.

Babis ütles kommentaariks, et sotsiaaldemokraadid on "meeleheitel". Ta süüdistas Sobotkat "argpükslikus taganemises lahinguväljalt" enne valimisi.

Sotsiaaldemokraadid, ANO ja väike tsentripartei Kristlikud Demokraadid moodustasid pärast 2013. aasta üldvalimisi kolmeparteilise koalitsioonivalitsuse.

Gallupifirma Kantar TNS küsitlus mais näitas, et sotsiaaldemokraate toetab umbes 10 protsenti valijatest, millega jäädakse maha nii kommunistidest, parempoolsest opositsioonierakonnast ODS-ist kui ANO-st. Viimase toetus on 31 protsenti.

Sobotka on juhtinud sotsiaaldemokraate alates 2011. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles