Saksa liberaalid saavad uue juhi, kuid kaotavad poolehoidjaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philipp Röslerist saab FDP uus juht.
Philipp Röslerist saab FDP uus juht. Foto: SCANPIX

Eile selgus, et Saksa Vabade Demokraatide partei (FDP) uueks juhiks kandideerib tervishoiuminister Philipp Rösler. Täna avaldatud värskete uuringute kohaselt, on poolehoid raskustes siplevale FDP-le aga veelgi vähenenud.

Pühapäeval teatas Saksa välisminister ja FDP juht Guido Westerwelle, et taandub parteijuhi kohalt. Üleeile lisas ta ka, et Saksamaa asekantsleri koht läheb partei uuele juhile. Välisministrina kavatseb ta jätkata.

FDP rekordiliselt nigelat sooritust peab nüüd kiiremas korras parandama hakkama maikuus partei juhtohjad üle võttev Vietnami päritolu 38-aastane Rösler, keda peetakse malbeks ja ebatüüpiliseks poliitikuks.

Teisalt pole selge, kui palju endisi FDP poolehoidjaid ning kui kiirelt Rösler tagasi võita suudab, kuna tänavu on tulemas veel kolmed valimised ning uus parteijuht jääb suuresti endiste tipptegijate mõjuvälja.

Westerwelle jätkab välisministrina ning teisalt kogenud Rainer Brüderle ei kavatse lahkuda majandusministri kohalt.

Täna avaldatud uuringud tõotavad Röslerile äärmiselt rasket proovikivi. Baden-Württembergi liidumaal koguti äsjastel valimistel 5,3 protsenti häältest (eelmistel valimistel oli tulemuseks 10,7 protsenti). Nüüdseks on aga liberaalide toetus liidumaal langenud kolme protsendi kanti, vahendab Süddeutsche Zeitung.

Rohelised jätkavad aga uskumatut tõusu. Küsitlustulemuste kohaselt on roheliste toetajate hulk Baden-Württembergis tõusnud nüüdseks lausa 28 protsendile (2006. aasta valimistel 11,7).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles