Suri Saksamaa endine liidukantsler Helmut Kohl (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmut Kohl (3. aprill 1930 - 16. juuni 2017).
Helmut Kohl (3. aprill 1930 - 16. juuni 2017). Foto: © Michael Dalder / Reuters/ Scanpix

Täna hommikul suri oma kodus Ludwigshafenis 87-aastaselt Saksamaa endine liidukantsler ja riigi taasühendaja Helmut Kohl, teatas väljaanne Bild.

Helmut Kohl sündis 3. aprillil 1930 ning oli aastatel 1982-1998 liidukantsler ja 1973-1998 Kristlik-Demokraatliku Liidu juht.

Tema valitsusajal ühinesid Lääne- ja Ida-Saksamaa. Kohl näitas end osava poliitikuna, suutes võita nii erakorralised valimised, tagada Nõukogude Liidu toetus Saksamaa ühendamisele kui ka säilitada oma partei juhtroll ühinenud Saksamaal.

Kohl püsis kantslerikohal rekordilised 16 aastat. Pärast 1998. aasta valimiskaotust jäi ta parlamendi lihtliikmeks. 

Kuid kodumaal rikkus tema maine 1999. aasta ülestunnistus, et ta võttis vastu miljon dollarit illegaalset parteitoetust. Kohli reputatsioonile mõjus halvasti ka tema keeldumine rahastajat avaldamast. Skandaal mõjutas ka CDU mainet.

Komisjoni lõppraporti järgi võttis CDU Kohli juhtimise all aastail 1982-98 vastu umbes 10 miljonit dollarit seadusvastaseid kampaaniatoetusi. Kuigi tegemist oli seadusrikkumisega, pidi CDU parlamendile maksma vaid kampaaniatoetusena vastuvõetud raha, millele lisandus trahvisumma.

Kohl ise pääses ilma ametliku karistuseta. Kui CDU ei suutnud teda veenda toetuste allikat avaldama, eemaldusid parteijuhid temast, ta tõrjuti parlamendis teisest reast kuuendasse.

1960. aastal abiellus Kohl Hannelore Renneriga. Neil on kaks poega.

Poliitikast lahkus ta 2002. aastal pärast tõsist infarkti, mille tõttu liikus ratastoolis. Viimastel aastatel esines endisel kantsleril terviseprobleeme ning ta pigem vältis avalikkuses viibimist.

Kohl oli Saksamaa praeguse kantsleri Merkeli protežee kui Merkel oma poliitikukarjääri alustas.

Juncker: Kohl oli Euroopa tõeline olemus

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker nimetas reedel surnud Saksa endist liidukantslerit Helmut Kohli Euroopa tõeliseks olemuseks.

«Helmuti surm kurvastab mind sügavalt. Minu mentor, minu sõber, Euroopa tõeline olemus, temast jäädakse puudust tundma,» ütles Luksemburgi endine peaminister Juncker Twitteris.

«Helmut Kohl täitis Euroopa maja eluga, mitte ainult seepärast, et ta ehitas sildu läände, nii nagu itta, vaid ka seepärast, et ta ei lõpetanud kunagi kujundamast veelgi paremaid plaane Euroopa tuleviku jaoks,» ütles Juncker.

«Helmut Kohlita pole olnud ka eurot,» sõnas Juncker viitega Euroopa Liidu ühisrahale, mida kasutab 19 ELi liiget 28st.

George H.W. Bush: Kohl oli üks suurimaid sõjajärgseid liidreid

USA endine president George H.W. Bush leinas Kohli, nimetades teda tõeliseks vabaduse sõbraks ja üheks suurimaks liidriks sõjajärgses Euroopas.

«Helmut vihkas sõda, kuid ta jälestas veelgi enam totalitarismi,» ütles ekspresident avalduses.

«Lähedane koos töötamine minu väga hea sõbraga, saavutamaks külma sõja rahumeelset lõppu ja Saksamaa taasühinemist NATOs jääb üheks minu elu suurimatest rõõmudest,» sõnas ta.

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk kirjutas Twitteris, et jääb Helmut Kohli alati mäletama kui sõpra ja riigimeest, kes aitas Euroopa taasühendada.

Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani ütles, et Kohl oli visionäär ja riigimees, kes edendas leppimist ja ühtsust Euroopa rahvaste vahel.

Saksa kantsleri Angela Merkeli kõneisik Steffen Seibert väljendas reedel sügavat kurbust seoses endise valitsusjuhi Helmut Kohli surmaga. Merkeli kantselei personaliülem Peter Altmaier märkis, et sakslased võlgnevad Kohlile oma vabaduse ja ühtsuse.

Putin: Kohl oli kõrgelt hinnatud riigimees

Endine Saksa kantsler Helmut Kohl oli kõrgelt hinnatud riigimees ja Euroopa ja maailmapoliitika suurkuju, kirjutas Vene president Vladimir Putin kaastundetelegrammis Saksa liidritele.

President juhtis telegrammis tähelepanu sellele, et selle silmapaistva mehe nime seostatakse Saksamaa ajaloo kõige tähtsamate sündmustega. «Palju aastaid Saksa kantslerina töötades etendas Kohl võtmerolli külma sõja lõppemises ja Saksamaa taasühendamises,» vahendas Kremli pressiteenistus Putini telegrammi sisu Saksa kantslerile Angela Merkelile ja presidendile Frank-Walter Steinmeierile.

«Mul oli õnn tunda Helmut Kohli isiklikult. Ma imetlesin sügavalt tema tarkust ja võimet langetada ka kõige keerulisemates olukordades läbikaalutud, ettenägelikke otsuseid,» kirjutas Vene president.

«Venemaa jääb teda mäletama kui meie riikide vahel sõbralike suhete arendamise põhimõttelist toetajat, kes andis suure panuse vastastikku kasuliku kahepoolse partnerluse ja heanaaberlikkuse tugevdamisse,» kirjutas Putin.

Vene riigipea edastas kaastunde- ja toetusavalduse Kohli perele ja lähedastele, Saksa valitsusele ja kogu rahvale.

Gorbatšov: Kohl hoiatas läänt Vene huvide eiramise eest

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov nimetas Kohli silmapaistvaks inimeseks, kes hoiatas läänt Vene huvide eiramise eest.

«Ta oli kahtlemata silmapaistev inimene, kes jätab märgatava jälje Saksa, Euroopa ja maailma ajalukku,» ütles Gorbatšov omanimelise fondi veebilehele riputatud kaastundeavalduses.

Kohl hoiatas tema sõnul läänt Vene huvide eiramise eest. «Lääneriigid peaksid tagama ühes Venemaa ja Ukrainaga, et kõik, mida me kunagi saavutasime, ei lähe kaduma,» tsiteeris Nõukogude Liidu viimane liider Saksa ekskantslerit.

«Helmut Kohl tundis alati suurt ja sügavat huvi Venemaa, selle ajaloo ja Vene-Saksa suhete vastu,» sõnas Gorbatšov.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles