Kuuba sarjas USA uusi piiranguid ja kutsus dialoogile

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Miamis Kuuba presidendi Raúl Castro vastase plakatiga.
Meeleavaldaja Miamis Kuuba presidendi Raúl Castro vastase plakatiga. Foto: JAVIER GALEANO/REUTERS

Kuuba

Kuuba valitsus kritiseeris reedel USA presidendi Donald Trumpi teatavaks tehtud uusi piiranguid läbikäimisele Havannaga, ent kinnitas tahet pidada Washingtoniga "lugupidavat dialoogi".

"Kuuba valitsus mõistab hukka uued (alates 1962. aastast kehtivat) embargot karmistavad meetmed", seisis riigitelevisioonis ette loetud avalduses.

Havanna "kordab samas soovi jätkata lugupidavat dialoogi ja koostööd" Washingtoniga, mis on alates 2015. aastast aset leidnud.

President Raúl Castro valitsuse sõnul oli Trumpi kõne "täis avaliku vastasseisu aegu meenutavat vaenulikku retoorikat".

Havanna teatel "on viimased kaks aastat näidanud, et kaks riiki on võimelised koostööd tegema ja tsiviliseeritud viisil koos eksisteerima".

Trump teatas varem reedel otsusest karmistada USA kodanike Kuubale reisimist puudutavaid reegleid, keelustada finantstehingud Kuuba turismikonglomeraadiga GAESA ning jõustada senisest rangemalt kehtivaid seadusi, mida eelkäija Barack Obama ajal lõdvendati.

Obama ja Castro teatasid 2014. aasta detsembris kokkuleppest üle 50 aasta vaenujalal olnud riikide suhete normaliseerimiseks. Selle tulemusena taastasid USA ja Kuuba diplomaatilised suhted, taasavasid järgmisel aastal kahe riigi pealinnades saatkonnad ning asusid taastama kaubandussuhteid.

Alates 1960. aastast Kuuba suhtes kehtiv USA kaubandusembargo on endiselt jõus, sest vabariiklaste kontrolli all olev kongress keeldus seda Obama ametiajal tühistamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles