Taani homoabielud teevad kiiret tõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbipaar Kopenhaagenis.
Lesbipaar Kopenhaagenis. Foto: Nikolai Linares/AFP/Scanpix

Alates samasooliste kirikliku abielu seadustamisest aastal 2012 on Taani pühakodades laulatatavate geipaaride arv igal aastal kiirelt tõusnud.

Riikliku statistika andmeil on aastate jooksul paari pandud 416 samasoolist paari – neist 2012 aastal 51, kuid mullu juba 105. Uuringud näitavad, et suurima osa abiellujatest moodustavad lesbipaarid.  

Uue korra kehtestamise eest seisnud Kopenhaageni piiskop Peter Skov-Jakobsen ütles, et tal on heameel näha – nii paljud kasutavad seadust. Samas kritiseeris ta muudatusega kaasnenud väitluse tooni. «Toon oli vahel ebakohaselt tugev – aga vaadates arve on näha, et seksuaalvähemuste kogukond kasutab seda võimalust,» lausus ta.

Taanlane lisas, et soovimatuse korral säärast paari laulatada võib preester sellest loobuda. Sel juhul suunatakse abielluda tahtjad teise vaimuliku juurde, kes sellega nõus on. Skov-Jakobseni sõnul on keeldujad preestrite seas vähemuses.

Erinevused hetero- ja homopaaride laulatustseremoonias on väikesed – näiteks öeldakse mehe või naise asemel hoopis «partner».

Samasooliste tsiviilkooselu seadustati Taanis aastal 1989. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles