Aafrika Liit kutsus Djibouti ja Eritrea võime vaoshoitusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Djibouti sõdur Eritrea piiril.
Djibouti sõdur Eritrea piiril. Foto: Reuters

Aafrika Liit (AL) kutsus laupäeval Djibouti ja Eritrea võime üles vaoshoitusele, et ära hoida olukorra edasist pingestumist.

"AL on valmis abistama Djibouti  ja Eritrea suhete normaliseerimisel ja heanaaberlike suhete taastamisel," kirjutati ühenduse avalduses.

Djibouti esitas reedel  Aafrika Liidule ametliku kaebuse, süüdistades Eritread vaidlusaluse mägipiirkonna okupeerimises pärast Katari rahuvalvajate lahkumist sel nädalal.

"Eritrea väed okupeerisid Dumeira mäe kohe pärast Katari rahuvalvajate lahkumist," ütles Djibouti suursaadik Etioopias Mohammed Idriss Farah uudisteagentuurile AP. "Eritrea sõdurid lähevad mõnikord mäetippu ja tulevad vastasküljelt alla. Sel korral seisneb erinevus selles, et nad liikusid sinna kohe pärast Katari rahuvalvajate lahkumist." 

Suursaadiku sõnul ootab Djibouti valitsus sõjaväe kinnitust sellele, kas vaidlusalune piirkond on jätkuvalt Eritrea vägede kontrolli all.

Kahe Ida-Aafrika riigi territoriaaltüli ähvardab Eritrea tegevuse tõttu uuesti lõkkele lüüa.

Aafrika Liidu pressiesindaja Ebba Kalondo kinnitas Djibouti kaebuse laekumist AL-i komisjonile.

AL-i peasekretär Moussa Faki Mahamat lubas reede õhtul, et organisatsioon saadab Djibouti-Eritrea piirile olukorda jälgima delegatsiooni, mis teeks koostöö kõigi osapooltega.

ÜRO pressiesindaja Stéphane Dujarric nimetas vahejuhtumit näiteks Katari ja Saudi Araabia ning selle liitlasriikide tüli "ülekandeefektist".

Katar teatas kolmapäeval oma vägede väljaviimisest Djibouti-Eritrea piirilt. Doha samm järgnes Eritrea otsusele avaldada toetust Saudi Araabia püüdlustele isoleerida Katari, keda Ar-Riyad süüdistab äärmusrühmituste toetamises.

Katar on aidanud Djibouti-Eritrea pikaajalist territoriaalvaidlust vahendada.

Eritreal on minevikust ette näidata piirikokkupõrked nii Djibouti kui ka Etioopiaga.

AP-l ei õnnestunud Eritrea ametnikelt kommentaari saada. Kolmapäeval ütles Eritrea diplomaat AL-i juures, et riik soovib lahendada probleemi rahumeelselt.

Eritrea suurima relvastatud opositsioonirühmituste pressiesindaja Nasredin Ali ütles, et Eritrea saatis vaidlusalust piirkonda enda kontrolli alla võtma kaks pataljoni. "Nad ei ole kohanud Djibouti vägedelt mingit vastupanu." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles