Britid soovivad ajaloos pretsedenditut Brexiti-lepet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier ja David Davis.
Michel Barnier ja David Davis. Foto: AFP/SCANPIX

Briti Brexiti-ministri David Davise sõnul soovib Ühendkuningriik sõlmida Euroopa Liiduga lepingu, millele pole ajaloos sarnast.

Davisel on kavas kohtuda esmaspäeval Brüsselis EL-i pealäbirääkijaga Brexiti-teemal Michel Barnier'ga, et käivitada äärmiselt keerulised lahkumiskõnelused, mis peaks lõpule viidama kahe aasta jooksul.

"Tänane päev tähistab algust läbirääkimistele, mis kujundavad Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tuleviku ja meie kodanike elu," seisab Davise avalduses.

"Me soovime, et mõlemad osapooled väljuksid nendest tugevate ja jõukatena, võimelistena edasi viima meie ühiseid euroopalikke väärtusi, juhtima maailma ning näitama üles otsustavust meie kodanike julgeoleku kaitsmisel."

Briti Brexiti-ministeeriumi sõnul on Brüsselisse sõitev meeskond kindel, et võib saavutada julge ja ambitsioonika leppe ning sepistada uued tihedad sidemed EL-iga.

"Ühendkuningriik jääb pühendunud partneriks ja liitlaseks meie sõpradele kogu maailmajaos," märkis David.

"Ja kuigi ees on pikk tee, on meie eesmärk selge -- sügav ja eriline partnerlus UK ja EL-i vahel. Lepe mille sarnast pole ajaloos olnud."

"Ma ootan kannatamatult tööd selle uue tuleviku kallal."

Massilise sisserände ja suveräänsuse kaotuse pärast mures britid hääletasid mullusel referendumil ootamatult 28-liikmelisest blokist lahkumise poolt.

Rahandusminister Philip Hammond kinnitas pühapäeval, et Suurbritannia lahkub mitte üksnes EL-ist vaid ka ühisturult ja tolliliidust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles