Pildid, video: vaata, millist kahju külvab Portugali metsatulekahju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Portugali keskosas võitleb 62 ohvrit nõudnud ulatuslike maastikupõlengutega üle 1500 tuletõrjuja.

Täna peaks Euroopa Liidu koostööprogrammi raames saabuma kustutustöödele uusi kustutuslennukeid Hispaaniast, Prantsusmaalt ja Itaaliast. Kustutustöid raskendavad kuumus ja tugev tuul.

Portugalis kehtib alates tänasest kolmepäevane lein Pedrógão Grande linna lähedal põlengutes hukkunud 62 inimese mälestuseks.

Kohalik politseiülem Almeida Rodrigues süüdistas põlengu puhkemises kuiva äiksetormi, kus vesi aurustub kõrge õhutemperatuuri tõttu juba enne maapinnale jõudmist. Välgunool tabas kuivanud puud, millest sai ulatuslik põleng alguse.

Kõik süttis tugeva tuule tõttu ülikiiresti. «Leegid möödusid minu majast kahe või kolme kilomeetri kauguselt,» rääkis piirkonnas elav 62-aastane Isabel Ferreira uudisteagentuurile AFP.

«Ma tundsin mitut ohvrit. Üks mu töökaaslane kaotas oma ema ja nelja-aastase tütre, sest ta ei saanud neid auto tagaosast välja saada,» lisas naine.

Pealinnast Lissabonist põhja pool asuvatel metsaaladel möllavad nüüd samas kohal leegid, kus ööpäev varem olid rohetanud eukalüptid ja männid.

 Graafika:
 Graafika: Foto: Alari Paluots

Tulekahju puhkes üleeile Kesk-Portugalis Pedrógão Grande piirkonnas ja hakkas sealt mitmesse suunda levima. «Paljud autod ei pääsenud välja ning inimesed põlesid omaenda autodes surnuks,» rääkis siseministeeriumi esindaja Jorge Gomes eile televõrgule Televisão Independente.

Siseministeeriumi teatel jäi vähemalt 30 inimest autodes tulelõksu Figueiró dos Vinhose ja Castanheira de Pera vahelisel maanteel, Figueiró dos Vinhos suri kolm inimest vingumürgitusse. Ülejäänud surnukehad leiti autode lähedalt või metsast.

Talunikepaar Luisilda Malheiro ja Eduardo Abreu olid põlengu eest pagenud mööda põrgumaanteel N-236. «Jõudisme õigel ajal põgeneda, mina traktoril ja tema meie kaubikuga, rääkis Malheiro AFP-le.

«Meie maja on alles, kuid kõigest ülejäänust jäime ilma: surma said kanad, küülikud ja pardid. Suutsime vaid kaks kitse päästa,» lisas naine.

Üle kogu Porgugali üritavad 2000 tuletõrjujat kustutada kokku 35 metsapõlengut. Möödunud aasta augustis räsisid Portugali samuti põlengud, siis hukkus neli inimest, neist kolm Madeira saarel. Ka langes palju metsa tuleroaks.

Ajakirja Time teatel on tegu praeguse intsidendi puhul tegu Portugali lähiajaloo ohvriterohkeima metsapõlenguga, eelmisest eelmisest samavõrd traagilisest juhtumist on möödas juba üle poole sajandi: 1966. aastal sai leekidega võideldes surma 25 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles