USA minister: kõnelused NAFTA üle võivad kesta 2018. aastani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusminister Wilbur Ross.
USA kaubandusminister Wilbur Ross. Foto: Reuters / Scanpix

Läbirääkimised Põhja-Ameerika vabakaubanduskokkuleppe (NAFTA) uue sõnastuse ja tingimuste üle võivad kesta järgmise aastani, ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross esmaspäeval.

Ross ütles Washingtoni lähedal kaubandusüritusel, et "ideaalses maailmas" jõuaksid kõnelused lõpule sel aastal, kuid see tähendaks, et see peaks aset leidma rekordilise kiirusega.

"Seega, ma ei tea, kas me suudame seda teha," ütles Ross. "Kuid me kindlasti peame silmas kalendrit ja fakt on see, et kalender ei ole meie sõber."

President Donald Trumpi administratsioon andis seadusandjatele 90 päeva ette teada valitsuse kavatsusest alustada uusi läbirääkimisi 1994. aastal Mehhiko ja Kanadaga sõlmitud kolmepoolse leppe üle. Kõnelused peaksid algama augustis.

Kõnelusi võivad aga keerulisemaks muuta Mehhiko üldvalimised 2018. aasta juulis, mis vaatlejate sõnul võib tähendada seda, et president Enrique Peña Nietol ei pruugi olla vabad käed kauplemiseks. Samuti võib protsessi mõjutada USA kongressi vahevalimiste kampaania järgmisel aastal.

Valimiskampaania ajal nimetas Trump NAFTA-t USA jaoks katastroofiks ja lubas sellest kokkuleppest lahti öelda. Ta taganes aga ähvardustest pärast Mehhiko ja Kanada ametnike palvet seda mitte teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles