Minister: Brüsseli rongijaama ründaja on tuvastatud (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brüsseli keskraudteejaamast evakueeriti teisipäeva õhtul kõik inimesed, kuna pommivööd kandnud mees korraldas seal plahvatuse. 

Täna teatas Belgia siseminister Jan Jambon, et Belgia julgeolekujõud on ründaja isiku kindlaks teinud.

«Terroristi isik on teada. Me suutsime ta tuvastada,» ütles Jambon telekanalile RTBF.

Ta keeldus üksikasju täpsustamast enne kell 11 (Eesti aeg kell 12) toimuvat pressikonverentsi, kuid ütles, et isik oli politseile varasemast teada, kuid mitte terrorismi tõttu, kirjutas kanal.

Ministri kinnitusel oli isikul kaasas teinegi pomm, mis ei lõhkenud. Tegemist polnud väikese käsitööpommiga ning halvim suudeti ära hoida, lausus ta.

Prokuröride sõnul toimus Brüsseli keskraudteejaama ühes põhikoridoris umbes kell 20.30 (Eesti aeg kell 21.30) väike plahvatus. Pealtnägijate sõnul hüüdis kahtlusalune Allahu akbar (tõlkes Jumal on suur) ning õhkis seejärel ratastel kohvri. Belgia meedia andmeil oli isikul seljas ka pommivest.

Jaamahoonet valvanud sõdurid avasid mehe pihta tule ja neutraliseerisid ta, ütlesid prokurörid. Hiljem teatati, et kahtlusalune on surnud.

Keegi teine surma ega viga ei saanud.

Juhtunut uuritakse kui terrorirünnakut.

«Inimesed põgenesid laiali,» ütles üks pealtnägija.

«Nägin, et tal oli midagi küljes, sest traadid paistsid välja. Nii et see võis olla pommivöö,» rääkis üks sündmuspaigal viibinud mees. 

Raudteejaamas töötav Nicolas Van Herrewegen rääkis, et läks alla poolkorrusele, kui kuulis kedagi karjumas. «Seejärel karjus mees Allahu akbar  ja ta ratastega kohver plahvatas,» rääkis Herrewegen. Mehe sõnul oli ta plahvatuse ajal seina taga. Pärast toimunut teavitas ta oma kolleege ja inimesi hakati evakueerima. Inimesed hakkasid paanikas jooksma. «See ei olnud suur plahvatus, kuid selle mõju oli suur,» ütles ta.

Keskraudteejaama läbiv metrooliiklus peatati intsidendi tõttu lühikeseks ajaks.

Ohutuse mõttes evakueeriti inimesed ka Brüsseli raekoja platsilt.

2016. aasta märtsis hukkus Brüsseli rahvusvahelisele lennujaamale ja metroole korraldatud terrorirünnakutes 32 inimest. Rünnakud tunnistas omaks äärmusrühmitus ISIS.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles