Europarlamendi üks hoone võidakse teha maatasa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Euroopa Parlamendi istungitesaali hoone Brüsselis pole isegi mitte 25 aastat vana, läheb see ilmselt lammutamisele.

Europarlamendi hoone vajab remonti, aga kuna see on väga kallis, siis soovitatakse ehitada täiesti uus hoone, kirjutab portaal deredactie.be. Uue hoone ehitamine maksab pool miljardit eurot. Politico teatel teeb europarlamendi direktor Klaus Welle ettevalmistusi, et saadikuid muudatustest teavitada. Dokument kandis märget «täiesti salajane», kuid lekkis siiski avalikkuse ette.

«Administratsioon soovitab tungivalt hoone uuesti ehitada selmet, et seda renoveerida,» seisab Politico teatel dokumendis. Dokument lubab, et selle muudatuse järel vastab hoone täiesti europarlamendi tööks vajalikele nõuetele.

Paul-Henri Spaaki nime kandvas hoones asub nii europarlamendi presidendi büroo kui ka istungitesaal.

Hoone valmis 1993. aastal.  Euroopa Parlament tasus aastatel 1993 kuni 1995 Staaki hoone eest nelja osamaksega ja hoone läks maksma kokku 303 miljonit eurot.

Dokumendi kohaselt hakkab Staaki hoone «eluiga» läbi saama. Seda hakkas 1980ndate lõpus ehitama rahvusvahelise konverentsikeskusena Belgia kinnisvaraarendaja, europarlament võttis selle hiljem üle.  2012. aastal varises osaliselt kokku istungitesaali lagi, kuna katuses olid praod. «Euroopa demokraatia õnneks juhtus see augustis parlamendi puhkuse ajal,» kirjutab Politico.

Welle sõnul on parlament tellinud kaks ekspertiisi, mida esitletakse esmaspäeval. uuringute kohaselt oleks ehitise «üldine tugevdamine» väga kulukas, keeruline ja võtaks kaua aega. Samuti toob see kaasa märkimisväärset müra. Seetõttu soovitatakse hoone lammutada.

Esialgu pole veel teada, kui kalliks renoveerimine võiks minna, kuid kindlasti on muudatusi vaja, sest praegune hoone ei vasta Euroopa nõuetele (nn Eurocode). Väidetakse, et mõttekam on ehitada uus hoone. See lahendus läheb 2015. aasta hindade järgi maksma umbes 500 miljonit eurot.

12. juunil  arutas Euroopa Parlamendi büroo kaht uuringut, mille esitasid kaks sõltumatut insenerifirmat (Prantsuse ja Saksamaa), teatas Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis.

Pärast tulemustega tutvumist paluti europarlamendi peasekretäril teha täiendavad uuringud ja ettepanekud eri lahenduste kohta, millest üheks on olemasoleva hoone säilitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles