Kambodža peaminister vastastele: pange kirstud valmis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža peaminister Hun Sen.
Kambodža peaminister Hun Sen. Foto: Heng Sinith/AP/Scanpix

Kambodža peaminister Hun Sen hoiatas täna kriitikuid ja vastaseid, et neid ootab ees kõrvaldamine, ja soovitas kirstud valmis seada.

Hun Sen on valitsenud Kambodžat raudse rusikaga 32 aastat ning on üks pikema võimuajaga riigijuhte maailmas.

Ise näeb ta endas juhti, kes on toonud majanduskasvu ja stabiilsuse, ehkki kriitikute sõnul iseloomustavad tema võimuaega pigem korruptsioon, ebavõrdsus ja inimõigusrikkumised.

Juuni algul pidas 64-aastane peaminister kohalike valimiste eel rea sõjakaid kõnesid, kuid sellest hoolimata olid valimised opositsioonile ootamatult edukad.

Tänane kõne oli varasematest jõulisem. Peaminister hoiatas kodusõja eest, kui tema erakond peaks järgmise aasta parlamendivalimistega kukutatama.

Sõjaväejuhtidest ja kõrgetest valitsusametnikest ümbritsetud Hun Sen ütles, et sõdurid on valmis maha suruma kõik liikumised, mis tahavad valitsust kukutada ja riiki kahjustada.

«Teie keel on sõja põhjuseks,» ütles ta kritiseerijate poole pöördudes. «Kui te jätkate solvamist ja tapmisähvardusi, pange parem kirstud valmis. Ma hoiatan teid.»

«Ma olen öelnud, et kui rahu kindlustamiseks ja miljonite inimeste kaitseks on vaja kõrvaldada 100 või 200 inimest, tuleb nad kõrvaldada,» lisas sõjaväevormis peaminister vastastele viidates.

Kambodža opositsioonil läks esialgsete tulemuste põhjal 4. juuni valimistel hästi ja nüüd kardavad võimud, et hoolimata võrgustike ja toetajate mahasurumisele võib nende toetus veelgi kasvada.

Lõplikke valimistulemusi on lubatud kuu lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles