Prootonikiirendile sai saatuslikuks heeliumileke

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) osakestekiirendi Large Hadron Collider (LHC).
Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) osakestekiirendi Large Hadron Collider (LHC). Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) osakestekiirendi Large Hadron Collider (LHC) seiskus septembris kõigest nädalase töö järel heeliumilekke tõttu.


CERNi uurimisraporti kohaselt lekkis kiirendist ülimadalale temperatuurile jahutatud heelium kahe magneti vahelise vigase elektriühenduse tõttu, vahendas timesonline.co.uk.

LHC pandi esmakordselt tööle 10. septembril. Nädal hiljem lülitati masin jahutusseadmete rikke tõttu välja. Kiirendit prooviti päev hiljem uuesti käivitada, kuid probleem püsis.

«Tegemist oli ettenägematu õnnetusega, kuid ma olen kindel, et me suudame teha vajalikud parandused, et samasugust õnnetust enam tulevikus ei juhtuks ning saavutame oma uurimustöö eesmärgid,» ütles CERNi esindaja Robert Aymar, kelle kinnitusel intsident kellegi elu ohtu ei seadnud.

Osakestekiirendit ei panda tööle enne järgmise aasta algust.

Maa-alusesse ringtunnelisse suunatud prootonite abil loodetakse avastada palju uut universumi ja selle sünni kohta. Üheks eesmärgiks on avastada hüpoteetilist osakest, mis annab kõigile teistele osakestele massi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles