Iisrael sooritas Süürias vasturünnakuna õhulöögi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria poolelt tõusev suits Golani kõrgendikel.
Süüria poolelt tõusev suits Golani kõrgendikel. Foto: JALAA MAREY/AFP

Iisrael sooritas õhulöögi Süürias pärast seda, kui sealt laupäeval tulistatud mürsud tabasid Golani kõrgendikku, teatas juudiriigi armee.

"Õhurünnak tehti pärast seda, kui Iisraeli territooriumil plahvatas kümme mürsku," ütles sõjaväe eestkõneleja.

Armee pressiesindaja sõnul ründasid Iisraeli sõjalennukid Golani põhjaosas kahte Süüria režiimi tanki ja kahte komandopunkti. Süüriast tulistatud mürsud ei vigastanud kedagi.

"Tegemist oli Iisraeli suveräänsuse vastuvõetamatu rikkumisega," märkis Iisraeli armee eestkõneleja.

Süüria riiklik uudisteagentuur SANA kinnitas Iisraeli õhulöögi toimumist ja kinnitas, et selles sai surma mitmeid tsiviilisikuid. Ühtlasi tekitati ainelist kahju.  

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmetel sai rünnakus surma kaks valitsusvägede sõdurit.

Iisrael on teinud Süürias mitmeid õhulööke pärast riigis 2011. aastal puhkenud kodusõda. Iisraeli armee kinnitusel on tegemist olnud vasturünnakutega, mille sihtmärkideks tavaliselt relvalaod või islamiliikumine Hizbollah, mis võitleb Süüria režiimi poolel.

Mullu aprillis tunnistas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu esimest korda, et juudiriik oli rünnanud Süürias kümneid konvoisid, mis nende sõnul vedasid Hizbollahile mõeldud relvastust.

Iisrael ja Süüria on tehniliselt jätkuvalt sõjas, ehkki relvarahu on järgitud laias laastus aastakümneid kuni 2011. aastani, mil vallandus Süüria konflikt.

Iisrael ja Hizbollah pidasid 2006. aastal maha verise 34-päevase sõja, milles Liibanoni territooriumil hukkus 1200 inimest, kellest valdav osa olid tsiviilisikud. Iisraeli poolel langes 160 inimest, kellest enamik olid sõjaväelased.

Iisrael vallutas 1200 ruutkilomeetri suuruse Golani ala Süürialt 1967. aasta Kuuepäevases sõjas ning annekteeris selle hiljem. Rahvusvaheline kogukond ei ole sammu tunnustanud.

Umbes 510 ruutkilomeetrit Golanist on Süüria valduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles